Foto: Odfjell

Fortsatt svakt for Odfjell

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Time-charter resultatet er på nivå med siste kvartal. Driftsresultatet (EBITDA) for kjemikalietankdivisjonen ble USD 17 millioner sammenlignet med USD 19 millioner i fjerde kvartal 2013. Tankterminalresultatet skal fortsatt være stabilt med unntak av terminalen i Rotterdam.

Første kvartal fortsatte med dårlig inntjening for kjemikalietankvirksomheten i Odfjell. Kø i havner, forsinkelser og dårlig vær førte til operasjonelle utfordringer, dårlig flåteutnyttelse og økte kostnader. Overskudd av tonnasje i markedet presset ratene videre ned. Bunkersprisene var på samme nivå som i fjerde kvartal 2013 og gav ingen forbedring i inntjeningen. I andre kvartal hittil er det økt aktivitet med færre forsinkelser og andre forstyrrelser.

Odfjells andel i tankterminaldivisjonen gav et negativt driftsresultat (EBITDA) på USD 0,2 millioner i første kvartal. Med unntak av Odfjell Terminals (Rotterdam) (OTR), var terminalresultatene i hovedsak i tråd med rederiets forventninger. Terminaldivisjonen, med unntak av OTR, rapporterer en utnyttelse av bruttokapasiteten på 92 prosent ved slutten av mars 2014.

Reorganiseringsprosessen med å tilpasse kostandene til dagens marked fortsetter ved OTR.

Et forbedret amerikansk arbeidsmarked og en økt industriproduksjon signaliserer at farten i amerikansk vekst er i ferd med å forbedre seg. Veksten er forventet å nå 2,7 prosent dette året.

Den største risikoen som hindrer økonomisk vekst i Eurosonen er en forsettelse eller forverring av urolighetene i Ukraina. En sterkere Euro forverrer konkurranseevnen for regionens eksportører. Så langt i år har de økonomiske indikatorene for Kina vært skuffende og risikoen for mislighold av gjeld er økende.

Selv om fremtidsutsiktene er positive for etablerte industrielle operatører innen kjemikalietankmarkedet, har Odfjell startet en gjennomgang av alle områder i rederiets forretningsmodell, inkludert mulig reorganisering og ulike eierstrukturmodeller, for å bedre lønnsomheten gjennom en mer konkurransedyktig organisajon.