Teststasjon i industribygget på Janaflaten 10

Norwegian Electric Systems (NES) nærmer seg en milliard i salg på 2,5 år

Norwegian Electric Systems (NES) nærmer seg en milliard i salg på 2,5 år i drift. Bergensbedriften har siden starten av september 2009, klart å utvikle elektrosystemer og produkter som er helt i verdenstoppen innen det globale skipsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bedriften produserer Diesel elektriske og Hybrid elektriske systemer for skip.

Fordelene med disse systemene er:

Store drivstoff besparelser

Stor CO2 og NOx reduksjon (emisjon) til atmosfæren

Store kostnadsbesparelser i drift

Større sikkerhet og mye bedre skips dynamikk

«Vi er den eneste heleide norske bedriften som har klart å forbedre de eldre systemene til dagens internasjonale nivå», sier Jan Berg, CEO & President i Norwegian Electric Systems. «Vi er utrolig stolt over det vårt team har oppnådd teknisk og at vi har teknisk salgspersonell som er så «selvgående».

NES holder til i Drotningsvik, Bergen hvor de gjør all utvikling og all testing av produkter og systemer. Bygget er 10.000m2 og er byens flotteste industribygg.

I disse dager holder bedriften på med igangkjøring av Bygg nr. 89, som innehar verdens største diesel elektriske system med lavspent nett 690V 60Hz (se bilde)

Skipet er av Skipsteknisk design type ST 259 og eies av Volstad Management. Dette skipet har en kraftstasjon (levert av NES) på hele 22.600 kVA.

Det største anlegget som tidligere er levert (World Wide) var på 18.000kVA.

Skipet har 2 fremdriftsanlegg og hver av disse 2 propellene drives av 2 stk elektro motorer på 2500kW som via et felles gir yter 5000kW pr. propell (dvs. 6.800 hK)

Totalt har båten da 10.000kW (13.600HK) propell effekt tilgjengelig for å skyve båten fram.

Den har også til sammen 6 sidethrustere hver på 2000kW (2700 hk).

Dette er enorme størrelser for å være lavspent, men med vår know-how er det teknisk mulig. I tillegg har NES designet el-anlegget og levert:

Generatorer

Elektromotorer

Hovedtavler

Nødtavler

ROV tavler

Quadro Drive® (frekvensomformer utviklet av NES)

Total effekt på ca 22 000kW

Transformatorer

Tegninger

Engineering

Beregninger, kalkulasjoner

B.O.S.S. ® (Black Out Safety System), ny utviklet NES product)

R.A.S. (Remote Assistance System)

Igangkjøring

Av de andre store systemene som er overlevert er en av verdens første Jack-Up Rig, såkalt “self propelled jack-up” med en avansert ringnett løsning.

Denne er bygget på verftet Lamprell i Dubai for rederiet Seajacks (se bilde).

Til dette anlegget vant vi kontrakten pga beste tekniske løsning, og i disse dager tegner rederiet nye kontrakter med NES pga:

Meget stor tilfredshet både på produkter, engineering, commissioning og prosjektgjennomføring.

Eminent teknisk løsning

Denne riggen, som heter «Zaratan», er allerede i drift for å sette ut vindmølle kraftstasjoner til havs.

Resultater

«Vi regner med at vi ved årets slutt har solgt for en milliard norske kroner», sier Jan Berg. «Da er vi sikret ut både 2013 og 2014».

«Jeg er mektig stolt over at en elektrobedrift som NES, kan hevde seg så godt internasjonalt. Vi har mange fantastiske maritime produsenter i Norge som vi alle er stolte av, som f.eks. Frank Mohn, Kongsberg, etc, men ingen «hel elektriske» bedrifter, og dette gir oss alle en god følelse», sier Jan Berg.

Mange mener at Kina og India er og vil bli kommende skipsnasjoner, og det stemmer nok generelt, men når det gjelder avanserte integrerte elektrosystemer, da skal vi være med i toppen både teknisk og kommersielt. Det kan tilføyes at NES har siden starten tatt en global markedsandel på 14,7% innen vårt segment.