Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen

Rederiene forventer økt omsetning og høyere lønnsomhet

2013 ser ut til å bli et nytt toppår for norsk maritim næring. Rederiene forventer økt omsetning, høyere lønnsomhet og posisjonerer seg for langsiktig vekst i perioden 2013-2015. Dette kommer frem i Rederiforbundets konjunkturrapport «Store maritime muligheter» som blir lagt frem i forbindelse med forbundets årskonferanse torsdag 14. mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den samlede omsetningen blant rederiene antas å øke med 9,9 prosent. 90 prosent av rederiene forventer uendret eller styrket driftsresultat. Rapporten viser også at norske rederier er blant de største når det gjelder bestilling av nye skip.

-Dette er svært positive tall og viser at maritim næring står svært sterkt, til tross for den økonomiske uroen som har preget de markedene vi handler med, uttaler administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen og legger til:

-Norge er ett av få land med en tilnærmet komplett maritim klynge. Vi har ledende internasjonale aktører innen de avanserte industrielle segmentene. Denne kunnskapsklyngen er unik og gir oss et viktig konkurransefortrinn.

Norge er i dag en av verdens største sjøfartsnasjoner. Målt i markedsverdi på skipene er den norske utenriksflåten verdens femte største. Samtidig har flåten vært gjennom en rivende utvikling de siste årene. Fra å være ledende på havet er norske rederier i dag også ledene i og under havet. Norske rederier kontrollerer i dag verdens nest største og mest moderne offshoreflåte.

- Utviklingen viser at norsk maritim næring er verdensledende når vi får konkurrere på like vilkår. Fremtiden byr på store maritime muligheter. For å realisere disse mulighetene er det nødvendig med en aktiv maritim politikk slik at næringen også i fremtiden kan konkurrere med internasjonalt konkurransedyktige og forutsigbare rammevilkår, avslutter Henriksen.

Rapporten er basert på en spørreundersøkelse utført av Norges Rederiforbund hos egne medlemmer. 102 norske rederier besvarte undersøkelsen som ble utført i januar og februar 2013.