Administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen. Foto: Norges Rederiforbund

Viktig tiltak for å styrke nærskipsfarten

Regjeringen følger opp tidligere løfter om å fjerne kystavgiften. Det er et skritt i riktig retning for å styrke konkurransekraften til nærskipsfarten. Det bevilges 25 millioner kroner til oppfølging av en egen strategi for nærskipsfarten. Forslaget om å bevilge 25 millioner kroner er et skritt i riktig retning, men det må følges opp med ytterligere midler senere, uttaler administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjøtransporten representerer en løsning på Norges utfordringer på samferdselssektoren. Ved å flytte last fra land til sjø vil dette være med på å spare menneskeliv gjennom færre ulykker i trafikken, redusere unødige køer, redusere veislitasjen og skadelige miljøutslipp.

De grepene Regjeringen nå tar må følges opp med en helhetlig strategi for nærskipsfarten. Sjøtransportens konkurranseevne må styrkes sammenliknet med andre transportformer. Avgifter og gebyrer er i dag flere og høyere for sjøtransporten. Dette kan blant annet illustreres gjennom at sjøtransporten har nærmere 30 ulike gebyrer og avgifter å forholde seg til, veitransport har 8 og transport med bane har kun 3.

Sjøtransportens infrastruktur er i dag også i langt større grad brukerfinansiert enn for landtransporten. Lostjeneste, fyr, merker og trafikksentraler for langt over en halv milliard per år betales årlig fra rederiene til Kystverket. I tillegg kommer store beløp i havneavgifter, som varierer fra havn til havn.

Rederiforbundet vil gi anerkjennelse til Regjeringen for å være på rett kurs nå som kystavgiften foreslås fjernet, sier Henriksen.

I statsbudsjettet for 2013 foreslår Regjeringen å bevilge 25 millioner kroner i statsbudsjettet 2013 til oppfølging av nærskipsfartsstrategien. Forslaget om å bevilge 25 millioner kroner er et skritt i riktig retning, men det må følges opp med ytterligere midler senere, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen.