Illustrasjonsfoto Bergen Havn

Arbeiderpartiet vil lovfeste nettolønnsordning for sjøfolk

Arbeiderpartiet sin programkomité foreslår å lovfeste nettolønnsordningen for norske sjøfolk. Dermed vil den norske maritime næringen kunne få en etterlengtet forutsigbarhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Maksimalbeløpet for norske sjøfolk er holdt nominelt uendret siden 2008, og mangel på reguleringer har ført til svekket internasjonal konkurransekraft og gjort det mindre attraktivt å ansette norsk kompetanse til sjøs.

En lovfesting av nettolønnsordningen vil igjen gjøre det mer interessant for rederier å ansette norske sjøfolk. En lovfesting vil dessuten sikre forutsigbarhet og langsiktighet for rederier og sjøfolk, samt gjøre maritime yrker attraktive for ungdom.

I tillegg til å lovfeste nettolønnsordningen vil programkomiteen også heve taket for hvor mye sjøfolkene har lov til å tjene før grunnlaget for refusjon av skatter og avgifter faller bort.

Ettersom flere parti på Stortinget har vært lunkne til nettolønnsordningen, har det blitt dragkamp og uvisshet om ordningen i budsjettforhandlinger.

Nå vil trolig regjeringspartnerne SV og Senterpartiet støtte Arbeiderpartiets forslag om utbedring av ordningen. Høyre har gjennom mange år hatt indre motsetninger, men nærmer seg nå Arbeiderpartiets forslag. Fremskrittspartiet har støttet dette standpunktet lenge.

I den maritime næringen er det nå store forventninger til at de politiske partiene forplikter seg til å sikre en mer konkurransedyktig nettolønnsordning.