Ulf Sunde t.v, Erlend Grøntvedt og Ståle Fjukstad t.h i full aksjon under en behandling, og kan avluse opptil 200 tonn laks i timen. Foto: OEM Aquaservice.

Fartøy avluser 2000 tonn laks i døgnet med Hydrolicer

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av Therese Soltveit, kyst.no 

Daglig leder Odd Einar Grøntvedt i OEM Aquaservice, har ansvar for å drifte og optimalisere Hydrolicer. Han sier til kyst.no at selskapet har avlust 2000 tonn fisk på 24 timer.

Odd Einar Grøntvedt er en veteran i bransjen og har jobbet med det meste innenfor havbruk. Gründeren fra Bjugn har jobbet med brønnbåt, servicebransjen og oppdrett i sin karriere.

Nå har 54-åringen, 30 mann i arbeid gjennom serviceselskapet O.E.M Aquaservice, som ble stiftet i 2014.

Selskapet drifter behandlingsenheten Hydrolicer, som fjerner lus med sjøvann. Maskinen er en prototype som gir 100 prosent kjemikaliefri behandling mot lakselus. Arbeidet er drevet frem av Marine Harvest Region Nord og Marine Harvest ASA v/Henrik Trengereid, sammen med initiativtager og tidligere områdeleder i selskapet, Frank Øren, og seriegründer Odd Einar Grøntvedt.

Grøntvedt og Øren så tidlig at et høyt legemiddelbruk var et økende problem for oppdrettsnæringen. De var derfor opptatte av at avlusing skulle være godt for både fisken og miljøet.

OEM Aquaservice og Hydrolicer Drift-gutta står på for full for å få bukt med lakselusen. De drifter her avlusingslekteren «Marcus» for Marine Harvest. T.v Ulf Sunde, Øyvind Havn, Ståle Fjukstad og Erlend Grøntvedt. Foto: OEM Aquaservice.

– Vi jobber nå med å optimalisere det utstyret vi har. Å komme inn med behandlingen i riktig tid er alfa og omega i kampen mot lusen, sier Grøntvedt til kyst.no.

Han legger til at han har jobbet som en «steintulling» i flere tiår i bransjen, og påpeker at ingenting har kommet gratis. Denne uken er Odd Einar Grøntvedt og sønnen Martin Grøntvedt i Skottland for å hjelpe til med tilrettelegging og igangkjøring av Hydrolicerenheter for Marine Harvest.

Les også: Avlusningsflåte levert fra Vard Aukra

Etter mange år i næringen har gründeren nå valgt å fokusere sin energi på å videreutvikle serviceselskapet, og driftingen av avluseren for Marine Harvest, Salmar og Midt-Norsk Havbruk. Flere Hydrolicerenheter er også under produksjon til andre aktører.

Null sykefravær

O.E.M Aquaservice har to samarbeidsbedrifter: Hydrolicer Drift og Hydrolicer Production. O.E.M Aquaservice og Hydrolicer Drift, drifter og bemanner lektere/anlegg med Hydrolicerenheter, mens Hydrolicer Production står for utvikling og salg.

 

Selskapet opplyser at via samarbeidsbedriftene begynner de å nærme seg 30 ansatte, og kan vise til null sykefravær siden oppstart.

Tankeprosessen rundt avluseren begynte i 2013 som et samarbeid med flere aktører. I 2015 begynte utviklinga av prototyper og uttesting i samarbeid med Marine Harvest.

Ståle Fjukstad t.v og Erlend Grøntvedt styrer Hydrolicerenheten fra et moderne kontrollrom på fartøyet. Foto: OEM Aquaservice.

– Hydrolicer er et populært produkt da det ikke brukes kjemikalier og avlusingsenheten blir brukt der det er behov, sier administrasjonarbeider Frida Knutshaug Ervik i OEM Aquaservice.

Avluser 200 tonn i timen

Når det gjelder bemanning og tidsbruk er det mange forhold som spiller inn. Både størrelse på fisk, merd, værforhold, antall linjer på som kjøres på avlusingsenhet osv er faktorer de må ta hensyn til.

Eksempelvis vil en Hydrolicer med seks linjer ha en kapasitet til å avluse 200 tonn fisk per time med en snittvekt på fire kilo.

– Ved 24-timers drift har vi hittil oppnådd et resultat på (overkant av) 2000 tonn avlust fisk, sier Odd Einar Grøntvedt fornøyd.

– Vil hydroliceren være i bruk hele året? eller mest på sommeren/høsten? 

– Behandlingsenheten vil være i bruk når og der det er behov. Lakselusen formerer seg hele året, men hurtigere når temperaturen øker, opplyser Ervik til kyst.no.