Fiskeriminister Per Sandberg forestod den høytidelige åpningen av Nor-Fishing 2016. Her sammen med messedirektør Ola Eriksen. Foto: Vibeke Blich

En uke med fisk på menyen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nor-Fishing: Tirsdag formiddag var store deler av den maritime bransjen samlet ved Trondheim Spektrum i anledning Nor-Fishing.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord fikk æren av å åpne showet. Hun innledet med å snakke om fokus på fremtiden, og skrøt over at fiskerimessen har rukket å vokse seg stor.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord

– Årets Nor-Fishing er en av de største messene vi har hatt så langt, med 550 utstillere. Vi har hatt ventelister for utstillere siden februar. 18 prosent av disse er utenfra Norge. De fleste fra sist er tilbake, men det er også kommet noen nye til, som vil engasjere seg i Nor-Fishing aktiviteter. Holmefjord kunne glede tilhørerne med at Trondheim Spektrum har planer om å utvide utstillerarenaen. For utstilleren på Nor-Fishing betyr det i praksis enda større boltreplass neste gang de møtes på messen.

F.h. Fiskeridirektør Liv Holmefjord, fiskeriminister Per Sandberg og ordfører Rita Ottervik. Foto: Vibeke Blich

Hun gav ordet videre til Rita Ottervik. Ordføreren omtalte Nor-Fishing som en viktig møteplass for industrien.

- Nordmenn har til alle tider levd ved og av sjøen. Fiskeri er ikke en 9-16 jobb. Og blant annet gjør været det uforutsigbart. Men båtene er sikrere nå enn de var før, takket være forskning og arenaer som Nor-Fishing. Nor-Fishing gir fiskerne bedre forhold og bedre jobber. Utveksling av erfaring er viktig. Vi må gjøre det sammen for å få det til.

Hun trakk frem at det i Trondheim utvikles et Ocean Space Center. – Jeg er stolt over det. SINTEF med flere forskningsinstitusjoner holder også til her. Og frembringer nyvinninger til fiskeriindustrien. Inspirer og bli inspirert, oppfordrer hun.

Per Sandberg. Foto: Vibeke Blich

Selv om Per Sandberg har vært på Nor-Fishing mange ganger tidligere, var det første gang han var her som statsråd. Fiskeriministeren holdt åpningstalen og ønsket alle velkommen. - Vi som tar del i Nor-Fishing deler en interesse i industrien og fremtiden, sa han og snakket varmt om mat, sikkerhet og ernæring.

- Jeg tror vi må fremheve hvor viktig sjømat er. Å spise sjømat er både bra for helsen og for miljøet. Du blir det du spiser. Og fotballspilleren Ronaldo spiser norsk klippfisk hver eneste dag!

New players

Offshore-industrien har måttet gå ”the hard way” og lært seg å spille på flere strenger. Dén næringen kan teknologiutvikling og har kompetanse til å tilby havbruk og fiskeri avansert teknologi.

Som besøkende på årets Nor-Fishing kan man glede seg over produkter og tjenester fra de mange tradisjonelle fiskeriutstillerne, men også se hvordan mer typiske offshore-relaterte virksomheter fremviser seg på messen.