Slepefartøyet "Norman Jarl" i krevende redningsaksjon

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forrige uke gjennomførte Kystverkets slepefartøy Norman Jarl en krevende redningsaksjon i full storm utenfor Bodø.

Fartøyet "Martin H" rapporterte natt til 3. desember til Kystverkets sjøtrafikksentral Nor VTS i Vardø at de tok inn vann, hovedtavla for strøm var slått ut og de trengte assistanse. Hovedmaskin var også ute av drift. Fartøyet på 65 meter hadde fem personer om bord. Redningshelikopter og redningsskøyte var på vei. Kystverkets slepefartøy "Norman Jarl" lå ved Reine og satte umiddelbart kurs for havaristen.

Det var sterk vind, så mannskapet på "Norman Jarl" måtte holde seg innendørs under overfarten. På grunn av gunstig vindretning kunne slepefartøyet holde over 14 knopp. Etter 2,5 timer var Kystverkets slepefartøy fremme, og satte raskt sleper om bord. Havaristen ønsket å bli slept til kai i Bodø.

Det var høy sjø og krevende forhold. "Norman Jarl" anmodet "Martin H" om å hjelpe til med å opprettholde kursen ved hjelp baugthrustere og ror. Vinden tok tak i havaristen og tvang baugen opp mot vinden. "Martin H" lå derfor bak slepebåtens styrbord side under hele slepet, noe som ga tung og skjev belastning på "Norman Jarl"s slepeutstyr. De hadde nytt utstyr ombord, som Kystverket nylig har kjøpt inn. Den ujevne belastningen bekymret kaptein Jarle Nilsen noe. Han oppdaterte Nor VTS om værforholdene fortløpende.

Siste del av slepet, ble gjennomført med assistanse av redningsskøyte. Da var vinden oppe i 53 knopp - full storm. Tidvis var der ingen sikt. De dårlige værforholdene gjorde at de på et tidspunkt måtte ligge nær en time i ro for å vente på bedre forhold. 1030 var imidlertid havaristen slept trygt inn til kai i Bodø.

- Vi hadde høy fokus på sikkerhet i operasjonen, og er godt fornøyd med hvordan de tøffe utfordringene ble taklet, forteller kaptein Nilsen på "Norman Jarl".

Ved retur fra Bodø passerte Kystverkets slepefartøy "Norman Jarl" Landego, på vei til Vesterålen. Da kom vinden opp i 80 knopp. Det tilsvarer orkan styrke.

- Hadde den vindstyrken kommet tidligere, ville muligens slepet ikke endt så godt, sier kapteinen.