Her er fiskeridirektør Liv Holmefjord på Nor-Fishing 2014. Foto: Nor-Fishing

Flere utstillere fra offshore på Nor-Fishing

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nor-Fishing: Pågangen fra utstillere på årets viktigste fiskerimesse har vært over all forventning, skal vi tro prosjektleder Kari Steinsbø. – Sammenlignet med sist har vi hatt en økning på 25 prosent. Flere av utstillerne er nye og kommer fra offshore-industrien, sier hun.

Allerede i februar kunne Steinsbø melde om ventelister på ivrige utstillere som ønsket standplass på Nor-Fishing 2016. Hun synes den høye prosentøkningen er svært gledelig.

- På grunn av økningen har vi måttet utvide plassen med et ekstra telt. Pågangen har med andre ord vært helt formidabel. Vi ser at nye utstillere, primært fra offshore-næringen, har tatt kontakt. Nå er det mange der som satser nytt. Det er kjempespennende. De ser muligheter og har en del avansert teknologi som kan bidra til å gjøre fiskerinæringen mer lønnsom og miljøvennlig på sikt, forteller Steinsbø til Skipsrevyen.

Stiller ut på 18000 kvadratmeter

Kari Steinsbø er prosjektleder for Nor-Fishing. Hun sier at det har vært en markant økning av antall utstillere fra offshore i år. Foto: Nor-Fishing

Området skal være på størrelse med Aqua Nor i fjor. - I min tid er dette «all time high» på areal og utstillerfronten, sier Steinsbø. Arealet har økt med over 20 prosent siden sist. Ni haller i tillegg til at uteområdet blir boltreplass for utstillere og deltakere.  Totalt strekker messeområdet seg over 18000 kvadratmeter. Det dreier seg om 520 utstillere fra 25 land. - Jeg synes vi har en ganske bra spredning. Vi har en del verft som stiller ut, der i blant annet Polen som er godt representert. Ellers får vi besøk av utstillere fra Litauen, Latvia, Spania, Portugal, Sør-Korea, Thailand, USA og Peru, forteller hun. Det landet som dominerer ved siden av Norge, er fortsatt Danmark.

Egen studentdag

Næringen har behov for å tiltrekke seg de beste hodene for å kunne utvikle seg videre. Derfor har Stiftelsen Nor-Fishing etablert en egen Studentdag. - På Nor-Fishing jobbes det mye med rekruttering. Derfor var det helt naturlig å videreføre studentdagen. Studentdagen er på Nor-Fishings siste dag, og alle studenter har gratis adgang til messen. Det blir arrangert en egen konferanse for studentene, og dagen avsluttes med «speed dating» hvor studenter kan treffe bedrifter og organisasjoner som er på jakt etter nye medarbeidere. I fjor hadde vi over 200 studenter som deltok på dette samarbeidsprosjektet. Jeg håper det blir like bra i år, sier Steinsbø.

To seminarer fra Stiftelsen

I tillegg til selve utstillingen arrangeres det miniseminarer, minikonferanser, presentasjoner, foredrag og debatter som bidrar til å holde de besøkende faglig oppdatert. Disse arrangementene er dels styrt av Stiftelsen Nor-Fishing, dels av utstillere, institusjoner og bedrifter. Steinsbø kan avsløre at minst et av miniseminarene vil handle om norsk fiskerinæring og hva utenlandske aktører kan lære av dem.

- Vi vil gjerne trekke inn flere besøkende fra utlandet for å gjøre messen mer internasjonal, derfor fokuserer vi på dette. Det andre seminaret vi arrangerer, fokuserer på penger og finans, fortsetter hun.

Forskning i fokus

Forskningsinstitusjonene er tungt representert, tradisjonen tro. Sintef, NTNU, Norges Forskningsråd, Havforskningsinstituttet m.fl., vil også arrangere egen seminarer. Sintef skal blant annet belyse bistandsestimering, fisking av snøkrabbe og restråstoff fra hvitfisk.

Nytt er det også at Innovasjonsprisen som pleier å bli delt ut på kveldstid på dag 1, i stedet vil bli utdelt under åpningen der flere vil ha mulighet til å være til stede.

- Det har kommet inn en rekke prosjekter til vurdering. Juryen skal finne frem til tre finalister, og vinneren blir så annonsert under åpningen, avslutter hun.

Ellers kommer det ingen representanter fra kongehuset for å kaste glans over arrangementet i år. Det vil fiskeriminer Per Sandberg ta seg av når han åpner messen tirsdag 16. august.