Arkivfoto

Husk å stille klokken

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidsminister Monica Mæland har besluttet at alle kan sove en time lenger natt til søndag.

Søndag 25. oktober 2015 stilles klokken tilbake én time fra klokken 03.00 til 02.00. Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsminister Monica Mæland (H) full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.

- Natt til søndag kan alle sove en time lenger. Det gjør vi fordi både vi og alle i de fleste nabolandene våre liker å nyte de lyse sommerkveldene, sier tidsminister Mæland.

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober.

Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.

Du kan lese mer om tiden på Justervesenets hjemmesider.