Foto Marius Beck Dahle: Verftsdirektør Trygve Solaas og kvalitetssikringssjef Sigvar Giil med det fysiske beviset på at Havyard Ship Technology i Leirvik er det første skipsverftet i Norge som er ISO sertifisert.

Første norske skipsverft med ISO-sertifisering

Havyard Ship Technology i Leirvik kan profilere seg som Norges eneste skipsverft med ISO-sertifisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

STYRKET KVALITET

I flere år har Havyard jobbet for å utvikle et produksjons-, prosjekt- og kvalitetsstyringssystem for å styrke kvaliteten på sluttproduktene. Og i mars var det klart: Havyard Ship Technology AS har fått godkjenning i henhold til ISO 9001 og er eneste skipsverft med dette sertifikatet i Norge.
– Sertifiseringen er en bekreftelse på at systemene våre er godkjente i henhold til ISO-standarden, som er et viktig kvalitetsstempel, forteller verftsdirektør Trygve Solaas.

Han understreker at kvalitetsstempelet kommer til å bli lagt godt merke til blant potensielle kunder, som krever mer i dag enn tidligere.

– Denne godkjenningen er et resultat av Havyard sin vilje og evne til å tilpasse seg en stadig mer krevende industri. Med denne sertifiseringen har vi gjort et godt arbeid for å posisjonere oss der vi skal være; nemlig blant de beste, sier verftsdirektøren. 
– Selve bærebjelken i ISO-standarden er kundefokus, prosesstankegang og kontinuerlig forbedring, noe som er svært viktig i skipsbyggingsindustrien, forteller Solaas.

Havyard Production System er basert på Lean Production-metodikken som mellom annet Toyota Production System baserer seg på.

– Denne type jobbing kan sammenlignes med Toyota sitt produksjonssystem, der det er et stort fokus på å levere et produkt til rett tid, kostnad og kvalitet, forklarer Solaas.

ØKT PTRODUKTIVITET

Det Norske Veritas var på verftet i Leirvik i fire dager for endelig gjennomgang og godkjenning av kvalitetssikringssystemet. Solaas opplyser at tilbakemeldingene var svært positive. Han understreker at metodene Havyard har utviklet gjennom dette prosjektet vil hjelpe bedriften å øke produktiviteten og effektiviteten i arbeidet, som igjen vil gjøre Havyard enda mer konkurransedyktige. Innovasjon Norge har vært involvert i ISO-sertifiseringsprosessen.
– Vi tror at denne sertifiseringen vil gjøre oss rustet til å skape enda bedre systemer for å effektivisere alle prosesser som må gjennomføres for å levere førsteklasses skip i henhold til kundes behov og forventninger. Vi tror at dette vil skape forutsigbarhet og en ekstra trygghet for både kundene og leverandørene våre.

STRATEGIPLAN

Solaas tror at det i fremtiden vil bli enda mer fokus på at verft og bedrifter ellers må være sertifiserte. I tiden fremover vil det derfor bli sett på andre områder i Havyard-konsernet som kan bli sertifiserte.
– Havyard Ship Technology er lokomotivet i Havyard-konsernet, og nå i første omgang er det derfor denne avdelingen vi har fokusert på å få sertifisert. Vi mener likevel at alle deler av konsernet vil dra nytte av denne sertifiseringen. I strategiplanen vår har vi bestemt at hele konsernet skal bli sertifisert i henhold til ISO 9001 Kvalitetsstyringssystem og ISO 14001 Miljøstyringssystem, avslutter verftsdirektør Trygve Solaas ved Havyard Ship Technology i Leirvik.