Havyard 843 ICE designen er tidligere omtalt i Skipsrevyen

Norwegian Electric Systems når nye høyder

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norwegian Electric Systems (NES) har nylig signert kontrakt med ordreverdi på 35 mill. kroner for leveransen av et komplett elektrisk system til to nye isbrytere av type HD843 ICE.

Skipene skal bygges på Havyard Ship Technology i Leirvik i Sogn. Fartøyene får DNV GLs isklasse Icebreaker Ice 10 og Winterized Cold (-300C). Det betyr at skipene kan bryte is som er mer enn én meter tykk og har systemer for å unngå nedising. NES har tidligere signert kontrakt for leveranse av det komplette systemet til et tilsvarende skip, bygg nr. 122 kontrahert av FEMCO. Dette skipet skal være klart i Q4 2015.

Norwegian Electric Systems er en internasjonal ledende system integrator av diesel elektriske og hybrid elektriske fremdrifts systemer. Selskapet feiret i sommer sitt 5-års jubileum og ble i høst en gasellebedrift. Siden oppstart i 2009, har NES igangkjørt 30 fartøy med sitt eget utstyr installert. I løpet av disse fem årene har NES utviklet nye produkter og styrket sin internasjonale posisjon med sin verdensledende teknologi. En av nyvinningene er QUEST® (Quadro Energy Storage Technology) som bidrar til å redusere drivstoff-forbruket, ytterligere minisere utslippene av Nox og CO2, samt redusere behovet for flere diesel gensets. NES har også flere nyheter på gang innenfor R&D som vil bli sluppet i første halvdel av 2015.

Jan Berg, CEO & president i NES, sier at han er positiv med tanke på fremtiden, på tross av det tøffe markedet og konkurransen. NES har en sterk ordrereserve som i desember måned utgjør 400 millioner kroner for levering i 2015 og 2016. Et segment som har økt NES sin posisjon kraftig, er jack-up markedet i Midt-Østen, Dubai og Abu Dhabi. Jan Berg sier at det er på grunn av NES sine gode tekniske løsninger for denne typen fartøy kombinert med høyt kvalifiserte medarbeidere som er årsaken til denne suksessen.

Leveringsomfanget til HD843 ICE:

System voltage 450V 60Hz

2 x Norwegian Electric shaft generators NEGR 630LA& 3000kVA 1200 RPM

2 x Norwegian Electric AUX generators NEG 355 MB4 750kVA 1800RPM

4 x Norwegian Electric side thruster motors NEMJ 450LB6 1000kW 1200RPM

4 x Norwegian Electric side thruster starters SD/2000

5 x Norwegian Electric main switchboard, DE icing switchboard and emergency switchboard

All electrical calculations

Engineering

Commissioning and seatrial