Havyard inviterte til åpent skip og gratis konsert med rapperne Erik og Kriss. Det var mange fremmøtte og stor stemning på Almenningskaia. FOTO: Havyard
Havyard inviterte til åpent skip og gratis konsert med rapperne Erik og Kriss. Det var mange fremmøtte og stor stemning på Almenningskaia. FOTO: Havyard

Makalu døpt i Fosnavåg

Havyard Group leverte fredag sitt syvende nybygg til det indiske rederiet Global Offshore Services. Lørdag var det stor feiring i Fosnavåg, med dåp, åpen båt og konsert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Supplybåten «Makalu» er et Havyard 832 design, og ble sist lørdag døpt i Fosnavåg. Gudmor var Bianca Kremer, som er bosatt i Singapore. Dette var det syvende fartøyet Havyard har bygd og levert til det indiske rederiet Global Offshore Services, og er nybygg nummer 113 fra Havyard. Fartøyet er det største som noen gang har vært døpt i Fosnavåg. Det var derfor god grunn til å feire litt ekstra, og Havyard inviterte til åpen båt og gratis konsert med rappeduoen Erik og Kriss.

DOBBEL LYKKE

Som de andre skipene til Global Offshore, har også dette fått sitt navn etter et høyt fjell. I Himalaya, på grensen mellom Nepal og Tibet, ligger nemlig fjellet Makalu. Med sine 8462 meter er det verdens femte høyeste fjelltopp. Supplybåten som nå bærer det samme navnet, er innredet for et mannskap på 26, og satte rett etter dåpen kurs mot Vest-Afrika, der oppdrag for Shell venter.

Under dåpsseremonien ønsket gudmoren skipet hell og lykke, før flasken på tradisjonelt norsk vis ble knust mot det dypblå skroget. Deretter holdt inderne selv en vakker og spesiell seremoni, ledet av Sushma Garware, mor til administrerende direktør i Global Offshore Services, Aditya Garware. Seremonien innebærer at en skulptur av den elefanthodede guden «Ganesh» blir pyntet. Det er røkelse, roseblader og levende lys, og hele mannskapet deltar i bønn.

- Ganesh beskytter oss, og hjelper oss gjennom problemer. Han bringer også trygghet over skipet, forteller Sushma. En miniatyr av Ganesh blir så tatt med til akterenden av båten, der den blir kastet over bord. På den måten legger inderne igjen sin velsignelse. Så blir en kokosnøtt knust, og melken blir helt over et merke de tegner på skroget. – Dette betyr lykke, sier Sushma Garware.

ÅPEN BÅT OG GRATIS KONSERT

Makalu var åpen for alle som ville ta en tur om bord. Det var mange besøkende i alle aldre. Sjømenn og skipsbyggere fra den eldre generasjon syntes det var flott å se et topp morderne skip, og kunne fortelle om store endringer fra den gang de selv arbeidet på eller med båt. De minste besøkende befant seg i en spennende eventyrverden når de kunne sette seg i kapteinstolen og kikke på alle spaker og knapper. Kaffe og kaker ble servert til alle besøkende, og godt vær ga god stemning. Et ekstra høydepunkt for mange yngre var nok konserten med rapperne Erik og Kriss, som virkelig fikk opp stemningen enda et hakk blant de fremmøtte denne dagen. De trengte vel strengt tatt ikke fyrverkeriet de brukte på scenen. Med spenstige hopp og høy aktivitet gjennom låtene, var duoen i seg selv et fyrverkeri. – Kjempegøy å få sjansen til å oppleve dem helt gratis, var kommentaren fra to unge fans.

GODT SAMARBEID

Prosjektleder for bygg nummer 113, Radek Kaminski, forteller at Makalu i utgangspunktet skulle være et søsterskip av «Ben Nevis», forsyningsskipet Havyard leverte til Global Offshore i februar 2013. – I løpet av produksjonsperioden ble vi imidlertid bedt om å endre klassifiseringen, og heller forberede båten for oljevernberedskap og redning/Standby-operasjoner. Da skipet var i utrustningsfasen, ble det også besluttet at båten skulle ha ytterligere utstyr, samt at flagget skulle endres fra Indisk til Kypriotisk, opplyser Kaminski. – Dette kom ganske sent i prosessen, og med kort produksjonstid ble dette prosjektet dermed ganske krevende, men samtidig meget interessant, fortsetter han. – Det må også nevnes at dette ikke hadde vært mulig uten et svært godt samarbeid med rederiet. Etter lang tids samarbeid med Global Offshore, vet vi godt hva som forventes av hverandre. Jeg setter pris på at eierne gjennom hele prosjektet har vist sin støtte, sier Radek Kaminski.

Nøkkeldata bygg 113 «Makalu»:

- 7ende skip levert fra Havyard til Global Offshore

- Design: Havyard 832

- Skipstype: Plattform forsyningsskip

- Lengde: 79,80 m

- Bredde: 17,60 m

- Dødvekt: 4000 tonn

- Dekksareal: 800 m2

- Innredning for 26 mann

- Skal direkte ut i oppdrag for Shell i Vest-Afrika. 1 års kontrakt med 4 ettårs opsjoner