Arkivfoto: "Kiwi Arrow"

Gearbulk overfører den kommersielle driften av skipene fra Surrey til Singapore – Datterselskapet i Bergen styrkes

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Overføringen til Singapore betyr færre arbeidsplasser i det tidligere operative hovedkontoret i Surrey, England, men rederiet beholder et mindre kontor i London. Datterselskapet i Bergen, Gearbulk Norway AS, har i den siste uken søkt etter flere personer for å oppgradere virksomheten. Hele Gearbulk-flåten drives teknisk fra Bergen.

Konsernets finansielle tyngepunkt (corporate) blir etter nedtrappingen i England overført til Sveits, der også Kristian Jebsen har sitt bosted. Hovedselskapet Gearbulk Holding får adresse i Zurich, vilket betyr at rederiet blir registrert som sveitsisk og registreringsland for toppselskapet i konsernet.

I dag  seiler så å si samtlige Gearbulk-skip under Bahamas-flagg, unntatt et NIS-registrert skip, MS «Merlin Arrow» på 51.459 dwt., bygget i i 1999. Hun har Bergen som hjemsted.

En del skip kan komme til å bli overført til Singapore-flagg. Myndighetene i Singapore forlanger normalt at en del av skipene til rederier som er etablert med virksomhet i landet må føre Singapore-flagg. Overføringen av den kommersielle driften fra England til Singapore vil trolig utløse et slikt krav fra Singapore-myndighetene.

Så vidt Skipsrevyen forstår skyldes den store omorganiseringen av virksonheten i Gearbulk et ønske om å ha hovedkontor i et land med stabile politiske og økonomiske forhold. Sveits ble derfor valgt. En annen viktig begrunnelse for det som nå skjer, er et ønske om å tilpasse virksomheten til dagens og morgendagens behov. Det er tross alt tyve år siden den nåværende strukturen fant sin form. Ifølge planene skal reorganiseringen være på plass i løpet av 2015.

Gearbulk har omtremt 300 ansatte på sine landkontorer. Ved siden av Sveits, Singapore, Bergen og England, har Gearbulk også et stort kontorer i Manilla. Rederiet eier og driver cirka 60 spesialiserte tørrbulkskip av den totale flåten i systemet som teller et 90-talls skip.