Rolls-Royce vinner internasjonal pris for grønn teknologi

Rolls-Royce er tildelt prisen Green Ship technology Award for Environship - en banebrytende design- og systemløsning for handelsfartøy som også tidligere har vunnet priser. Environship er utviklet av ingeniørene til Rolls-Royce i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prisen ble delt ut under en galamiddag i Hamburg i forbindelse med den årlige Green Ship Technology Conference i forrige uke.

– For å oppnå store miljøfremskritt og utvikle effektive fartøy, må ingeniørene se på kombinasjonen av flere systemer ombord, slik vi har gjort med Environship. Denne prisen er en veldig hyggelig bekreftelse på vår tilnærming, sier Tony Wood som er divisjonsdirektør for marine i Rolls-Royce.

Environship-konseptet kombinerer en rekke innovative systemer fra Rolls-Royce, som sammen bidrar til en reduksjon av CO2-utslipp med mer en 40 prosent. Dette inkluderer det integrerte ror-propellsystemet Promas, HSG (Hybrid Akselgenerator), Rolls-Royce gas motor og gas fuel system og et nytt Wave Piercing skrogdesign.

Det første fartøyet som vil bli levert basert på Environship konseptet, blir en fiskeforbåt for rederiet Eidsvaag som er under bygging hos Vard Aukra i Møre og Romsdal, og vil bli levert i mai i år. Videre er to godsskip av av typen NVC 405 under bygging for det norske rederiet Nor Lines. Nor Lines har kontrahert to naturgassdrevne godsskip ved Tsuji Heavy Industries (Jiangsu) Co. Ltd i Kina, med levering i oktober 2013 og 2014. Selskapet har også opsjon på bygging av ytterliger to skip av samme type.

Også for passasjerfartøy er Envorinship et aktuelt konsept. I fjor inngikk Rolls-Ryce en samarbeidsavtale med Lauro Shipping i Italia for å designe en ny gassdreven hurtigbåt.

I 2011 ble Environship ble tildelt prisen Next Generation Ship Award under messen Nor-Shipping.