Rolls-Royce Marine vinner av Heyerdahlprisen 2014

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rolls-Royce Marine tildeles Thor Heyerdahl International Maritime Environmental Award 2014 for sitt Environship Concept. Prisen ble delt ut av H. M Kong Harald under Rederiforbundets årskonferanse i Oslo i dag, 31. mars.

Ekspertkomiteen, under ledelse av Generalsekretær i ICS, Peter Hinchliffe begrunner sitt valg med at Rolls-Royce gjennom sitt Environship Concept har et helhetlig syn på skipsdesign og har lyktes i å kombinere en rekke innovative løsninger som øker energieffektiviteten og bidrar til betydelig utslippsreduksjon. Sammenlignet med vanlige dieselmotorer gir Environship 40 prosent mindre CO2 utslipp og så godt som ingen utslipp av SOx og NOx. Ekspertkomiteen har lagt vekt på at «Environship» konseptet kan tilpasses ulike typer skip og derfor vil kunne bidra til å redusere utslippene fra flere segmenter innenfor flåten.

Administrerende direktør Helge Vatnehol tok i mot prisen på vegne av Rolls-Royce:

-For å få utslippsreduksjoner som monner mener vi at man må kombinere flere typer miljøteknologi. Det er selve grunntanken bak Environship konseptet og derfor er det en glede å få denne anerkjennelsen i dag».

Vatnehol benyttet samtidig anledningen til å takke norske rederier:

-Vi er så heldige å få være del av en unik maritim klynge som ligger helt i tet når det kommer til å investere i og ta i bruk avansert miljøteknologi. Våre kunder bidrar til å drive frem nye innovative miljøløsninger.

Heyerdahl-prisen ble etablert i 1999 av Norges Rederiforbund og Thor Heyerdahl. For å kvalifisere til prisen må kandidatene kunne vise til innovasjon og miljøarbeid i tråd med Tor Heyerdahls visjoner. Norges Rederiforbund har i dag sekretariat for prisen:

- En av vår tids største utfordringer er energieffektivitet og miljø. Med Heyerdahl- prisen ønsker vi å anerkjenne og inspirere de som gjør mer enn de er pålagt av regler og reguleringer. Vi ønsker også å synligjøre innovasjonskraften i næringen, sier administrerende direktør i Rederiforbundet Sturla Henriksen.

De tre andre nominerte til prisen var Norled AS, Solstad Shipping ASA og Maersk Line. Vinneren mottok en statuett og et diplom av kunstneren Nico Widerberg.

https://twitter.com/kevin_thomassen/status/450595787375116288