Grønne skip og grønn skipsfart i en grønn fremtid?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forum for Miljøvennlig skipsfart ser fremtidens skipsfart som en viktig miljøaktør under høstens konferanse om skipsfart og miljø.

Konferansen "Grønne skip og grønn skipsfart i en grønn fremtid?" arrangeres på Gardermoen 20. og 21. oktober. Den er lagt i tilknytning til Norsk Industris store Transport og logistikk-konferanse, der en rekke av temaene også fokuserer på miljøvennlig transport.

Enkelte sesjoner vil være felles for de to konferansene. En rekke fremtredende navn vil være blant foredragsholderne, samt politisk ledelse i flere departementer. Styringsgruppen for Forum for Miljøvennlig skipsfart arrangerer konferansen, og Sjøfartsdirektoratet har sekretariatsfunksjonen i forumet.

Emnet for konferansen er valgt ut fra rammebetingelsene som settes for maritim næring. Regjeringen ønsker større godsmengde flyttet fra vei til sjø og bane, og legger om kort tid fram sin nye maritime strategi, der det ventes at også miljøaspektene vil bli vektlagt. Norges Rederiforbund la i mars I år fram sin miljøstrategi "Blått hav – Grønn fremtid", med fokus på miljø og utslippsreduksjon. Samtidig har nye og strengere europeiske krav til svovelinnhold i drivstoff fra 1.1.2015 resultert i skarpere fokus på alternativ fremdriftsmåter som LNG og batteridrift.

Vel 80 prosent av godsmengden i verden transporteres på skip, og skipsfarten er den mest miljøvennlige transportformen målt som forurensning pr tonn/km. Skipsfarten må like fullt ta sin del av ansvaret for å redusere miljøutslipp.

Les mer om batterifergen MF Ampere her:  http://www.shipoftheyear.com