Illustrasjonsfoto. Photo:U.S.Navy

Fortsatt private væpnede vakter på norske skip

Norske skip får fortsatt ha private væpnede vakter om bord for å beskytte seg mot piratangrep. Regjeringen har besluttet at prøveordningen fra 2011 skal bli permanent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som følge av den overhengende faren for piratangrep utenfor kysten av Somalia og i Det indiske hav, har det siden 1. juli 2011 vært tillatt med private væpnede vakter på norske skip.

- Siden reglene kom har over 300 norske skip benyttet private væpnede vakter. I denne perioden er antall piratangrep vesentlig redusert. Dette er positivt, men vi må ikke glemme at pirattrusselen fortsatt er reell, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Høsten 2012 gjennomførte Nærings- og handelsdepartementet (NHD), i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet, en evaluering av regelverket. Høringsrunden viste at regelverket fungerer etter sin hensikt.

- Muligheten til å ha væpnede vakter om bord, er et av flere virkemidler mot pirattrusselen. Det gir også større trygghet for mannskapet om bord. Bruk av private væpnede vakter kan være viktig for å hindre nye angrep på norske skip, sier Giske.