Testsenteret på Mongstad taper 40 millioner på budsjettforliket. Illustrasjonsfoto: TCM

Budsjettkutt rammer testsenteret på Mongstad

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Teknologisenteret på Mongstad taper 40 millioner kroner på det borgerlige budsjettforliket. Det gjør det vanskeligere å prøve ut nye metoder for fangst og lagring av CO2, skriver hegnar.no.

– Vi er dypt bekymret for tilnærmingen som regjeringen har til teknologisenteret på Mongstad. Å kutte i investeringene innebærer at man begrenser mulighetene til å prøve ut nye teknologier, sier Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Regjeringspartiene hadde i utgangspunktet satt av 65 millioner kroner til nye investeringer, men i budsjettavtalen med Venstre og KrF er det bare 25 millioner igjen av bevilgningen.

Dette vil få konsekvenser for Technology Centre Mongstad (TCM). Teknologisenteret vil blant annet kunne miste noe av evnen til å teste ut nye teknologier for å fange CO2 som baserer seg på kjemikalier, såkalte aminblandinger. I tillegg vil det bli vanskelig for teknologisenteret å teste ut andre og kanskje mer banebrytende teknologier, for eksempel slike som baserer seg på bruk av faststoffer i pulverform, skriver hegnar.no.