(Illustrasjonsfoto :Bergen Group BMV)

Bergen Group styrker likviditeten for konsernets skipsbyggingsprosjekter

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergen Group ASA har akseptert et indikativt lånetilsagn på en refinansiering av konsernet i regi av et banksyndikat.  Refinansieringen skal i hovedsak benyttes til styrking av likviditeten i konsernets pågående skipsbyggingsprosjekter som skal ferdigstilles i løpet av 1. halvår 2014.

Bergen Groups skipsbygningsdivisjon har i en lengre periode hatt presset likviditet som følge av store tap i divisjonen. Tapene har også medført at pågående skipsbygningsprosjekter i en periode har måttet finansieres med større grad av egenkapital i påvente av at byggelån kan åpnes for trekk.

Refinansieringen sikrer en tilfredsstillende fremdrift og finansiering for de tre pågående skipsbyggingsprosjektene som skal ferdigstilles og leveres i løpet av 1. halvår 2014, og baserer seg på følgende hovedelementer:

  • En økning av eksisterende byggelån på BN 88 (Fjordline) med NOK 150 millioner, hvorav NOK 65 millioner allerede er utbetalt.
  • En refinansiering av offshoredivisjonen i form av et nytt lån på NOK 180 millioner, hvorav NOK 50 millioner går til innfrielse av eksisterende gjeld til SR-Bank mens resterende NOK 130 millioner skal benyttes mot BN 88 (Fjordline) samt BN 90 og 91 (Volstad). Lånet forfaller til tilbakebetaling med NOK 30 millioner den 31. mars 2014 og med NOK 150 millioner den 30. juni 2014.
  • Et usikret lån på NOK 20 millioner til Bergen Group AS fra Flyfisk AS (som er kontrollert av Magnus Stangeland, en av konsernets hovedaksjonærer). Lånet forfaller til tilbakebetaling den 30. juni 2014.

Selskapet arbeider også med å etablere langsiktige finansielle løsninger knyttet til fremdrift og ferdigstillelse av BN 90 og BN 91 på Fosen. Disse to skipsbyggingsprosjektene, begge for Volstad Maritime AS, skal ferdigstilles i henholdsvis 4. kvartal 2014 og 2. kvartal 2015.

Skipsbyggingsdivisjonen planlegges overført til NorYards AS i løpet av 1. kvartal 2014, der det Luxenburg-registrerte selskapet Calexco blir hovedeier og Bergen Group ASA inntil videre beholder 49 % av aksjene.

Bergen Group vil i løpet av 1. halvår 2014 arbeide med en mer langsiktig finansiering av konsernets virksomheter for å refinansiere eksisterende forpliktelser, samt styrke den pågående prosessen med å videreutvikle industriområdet på Hanøytangen som et ledende internasjonalt knutepunkt for service- og verfts aktiviteter knyttet til både offshorenæringen, subsea- tjenester og maritim industri.