Etter Bergens Tidende sin mening: Eksempel på "ubrukelige" turister. Foto: Asle Strønen

Ubrukelige turister og løgne kommentatorer

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med et lite smell i en énspalters kommentar i gårsdagens Bergens Tidende, naglet vestlandsavisen cruiseturistene til veggs – som “ubrukelige”, leser vi. Og ikke bare det: Nå formerer de seg også, sier kommentatoren nedlatende.

Vel vel – det er sikkert mange der ute som vil karakterisere oss i media, BT inkludert, som ganske så ubrukelige også. Men uttrykket blir verken mer presist eller korrekt av den grunn. Legger du som turist ikke nok penger igjen lokalt, er du altså “ubrukelig”, mener kommentator Mathias Fischer. Et temmelig enkelt resonnement for en aviskommentator, tenker vi. Om han utelukkende ønsker rike mennesker som cruiseturister eller bare er jevnt over surmaget, vet vi ikke – ikke bryr vi oss så mye om det heller.

En bondemann i Flåm, medlem av Miljøpartiet De Galne, har også latt seg ase opp av cruiseveksten på Vestlandet. I det samme BT oppslaget sier han: – Ein må slutta å gje vekk fjordane våre! Høyballene sine med “No cruise ships” har han plassert godt synlig for de tusener som har tatt feil av norsk gjestfrihet.

Og selvfølgelig er miljøvinklingen i argumentasjonen viktig. Men den vil jo ha gyldighet for nesten all type turisme og ikke bare den som går i vestlandsfjordene, ikke sant? Mener de dette er det selvsagt at bonde Anders Fretheim og journalist Fischer heller aldri kunne tenkt seg å dra på cruise i Karibien eller Middelhavet. Helt greit det, men kanskje en litt stusselig tilnæring til det å oppleve andre verdensdeler?

Så var det dette med verdiskaping da. - Cruiseturistene bidrar knapt til arbeidsplasser og nyskaping, hevder kommentator Fischer. Vi mener at BT journalisten ikke ser hele bildet. Kanskje tenker han at det er for få kaféer, og dermed arbeidsplasser, på kaiene som anløpes av cruiseskipene? Vi på vår side vil hevde at den internasjonale cruiseindustrien i høy grad bidrar til norsk sysselsetting, innovasjon og verdiskaping.

Norge er velsignet med en leverandørindustri som bidrar aktivt til kommune- og statsøkonomien, til innovasjon og nyskaping. Tallet på hvor mange nordmenn som er direkte sysselssatt i forhold til produktleveranser til cruiseskip, eller totalomsetningen av dette, kjenner vi (dessverre) ikke, men det er betydelig. Og merk – mange av virksomhetene er ikke bare skipsutstyrsleverandører, men leverandører av utstyr til skip. Det kan være en innenlands produsent av ullvarer til de flotteste cruisemøblementer til f.eks. den verdensledende leverandøren Brunvoll i Molde som engineerer, produserer og selger world wide de mest avanserte thrustersystemer for cruiseskip.

Etter Drevland og cruiseturistene, hva er BTs neste offer – den forurensende bobilturisten med fryseren full av bratwürst og tysk øl?

Bonde og journalist i Blåmyra – sånt blir det dårlig karma av.