Klar til dåp: «African Inspiration» ligger pyntet og klar til dåp på Mjølstadneset i Herøy.
Klar til dåp: «African Inspiration» ligger pyntet og klar til dåp på Mjølstadneset i Herøy.

Åpent skip, dåp, konferanse og ministerbesøk

Publisert

Torsdag 6. november var det stor aktivitet ved Havyard Groups hovedkontor i Herøy i Møre og Romsdal.

Finansminister Siv Jensen døpte Havyards nybygg 115 «African Inspiration» ved kaien som ligger foran hovedkontoret. I forkant hadde både elever fra skolene i Herøy og folk flest fått mulighetene til å inspisere skipet og Fosnavåg Shippingklubb hadde hatt konferanse om bord.

Mange skuelystne

Havyard ville gjerne vise fram det siste, flotte nybygget sitt og hadde invitert både skoler og lokalbefolkning til å får seg en tur om bord.

Fra morgenen av var tiden avsatt til elevene fra ungdomsskolen og videregående og det var stor interesse for å besøke «African Inspiration». Over 300 elever hadde tatt turen om bord og de fikk både guidet omvisning og presentasjon av skuta og hva Havyard styrer med.

– At invitasjonen ble så godt mottatt på skolene og at så mange elever tok turen viser hvor viktig den maritime bransjen er for miljøet her ute, sier Julianne Gjelseth som er trainee i Havyard Group og for tiden jobber på personalavdelingen. Litt senere fikk alle andre som ville mulighet til å inspisere skuta.

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Havyard Group sier det er viktig at Havyard får vist fram de flotte produktene sine også i Herøy. – Havyard har omtrent 900 ansatte totalt og over 130 i Herøy, men foruten produksjonen på Havyard MMC er det ikke så mye som vises igjen fysisk her oppe, sier Larsen. – Vi har stor aktivitet blant annet innen design, prosjektledelse og innkjøp og det er mange som har bidratt inn mot byggingen av dette skipet også. De ansatte på skipsverftet i Leirvik i Sogn fikk vise fram produktet sitt på åpent skip ved verftet forrige helg og nå var det de ansatte her oppe sin tur. Styrken til Havyard er at vi kontrollerer store deler av verdikjeden i konstruksjon og bygging av skip og den gode samhandlingen mellom alle lokasjonene våre i Leirvik, i Herøy, andre steder i Norge og internasjonalt. Vi er stolte av det vi leverer og liker godt å vise det fram, avslutter en fornøyd kommunikasjonsdirektør.

Konferanse ombord

Fosnavåg Shippingklubb benyttet også anledning når Havyard arrangerte åpent skip og Finansministeren var på besøk til å arrangere konferanse for medlemmene om bord. De oppmøtte fikk mulighet til å inspisere skipet før konferansen. Under konferansen fikk de høre på spennende innlegg. Norges ambassadør i Nigeria, Rolf Red og Nigerias ambassadør i Norge, Benedict Amobi delte sine erfaringer om norsk / nigeriansk samarbeid sett fra sine ståsted, eier og sjef i Marine Platforms Limited fortalte om selskapet og oljeindustrien i Nigeria.

Finansminister Siv Jensen fortalte om regjeringens tiltak for at næringslivet skal ha gode, forutsigbare rammebetingelser og at de kommer til å prioritere tiltak som legger til rette for mer handel med de framvoksende økonomiene i Asia og Afrika. Formueskatten ble selvfølgelig et hett tema i den påfølgende spørsmålsrunden.

Olav Remøy, som er styreleder i Fosnavåg Shippingklubb var fornøyd både med arrangementet og at de fikk holde konferansen om bord.

Finansminister og gudmor

Finansminister Siv Jensen hadde et travelt program under besøket sitt på Sunnmøre. Før hun kom til Herøy hadde hun allerede besøkt sykehuset i Volda. I Herøy kom hun direkte til konferansen til Fosnavåg Shipping, før hun var gudmor for «African Inspiration». Siv Jensen var tydelig stolt over å ha fått oppdraget med å døpe nybygget fra Havyard. I dåpstalen trakk finansministeren igjen fram Afrika som ett av de framvoksende markedene norsk næringsliv bør satse i og samarbeidet mellom Havyard og Marine Platforms som et godt eksempel på hva som er mulig å på til.

Etter dåpen rakk Jensen et besøk på offshoresimulatoren i Fosnavåg før hun hastet tilbake til flyplassen for å reise til sine neste oppdrag.

«African Inspiration» er et Havyard 857 Subsea IMR skip som skal brukes til installasjon, vedlikehold og reparasjon av oljeinstallasjoner på havbunnen. Designet av Havyard Design & Solutions i Fosnavåg og bygd ved Havyard Ship Technology i Leirvik i Sogn. Skipet blir omtalt på vanlig måte i Skipsrevyen nr 6/2014.

Lengde ...................................................................................................................... 113 m

Bredde ....................................................................................................................... 22 m

Lugarkapasitet .............................................................................................. 120 personer

Lastedekk ............................................................................................................ 1200 m2

Aktiv hiv-kompensert offshore kran: .................................................................. 250 tonn

Klar til dåp: «African Inspiration» ligger pyntet og klar til dåp på Mjølstadneset i Herøy.