Høgskolen i Ålesund åpner nytt laboratorium for høyspenningsanlegg

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Høgskolen i Ålesunds nye laboratorium for maritime kraftsystemer skal gi studenter og marinepersonell opplæring i internasjonale krav for sikker betjening av høyspenningsmateriell.

ABB og Høgskolen formaliserer et lengre samarbeid, som inkluderer kostnadsfritt elkraftutstyr til det nye laboratoriet.

- Det er både naturlig og viktig for ABB å bidra til å styrke den maritime næringen, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.

Det nye laboratoriet får elektroutstyr som tilsvarer systemer for kraftdistribusjon og fremdrift i for eksempel et offshore-fartøy. Derved kan både mannskap og studenter øve på realistisk elkraftutstyr på en sikker måte.

- Vi gir høgskolen elektriske tavler, frekvensomformer og elektrisk motor slik at de kan tilby maritim næring nødvendig opplæring og kompetanseheving, samt etablere et nytt bachelor-studie i elkraftteknikk, forklarer Sætre.

3000 maskinister skal innom

Det nye laboratoriet har allerede et høyt belegg og ventelister med maritimt personell som skal gjennomføre kurset «Elkraftsystemer for maskinister», som dekker kravet i STCW 2010 Manila Amendments fra den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO).

- Det er et nytt krav som i praksis betyr at alle personer som skal jobbe i maskinrommet på fartøy må ha et kurs, forteller dekan Hans Petter Hildre i Avdeling for maritim teknologi og operasjoner ved Høgskolen.

Det er ventet at nesten 3000 maskinister skal benytte laboratoriet for elkraftsystemer i løpet av de neste to årene. Hildre forklarer at kurset er utviklet etter Sjøfartsdirektoratets retningslinjer, og skal være det første av sitt slag i Norge. Høgskolen får nå gode fasiliteter for å arrangere slike kurs og opplæring av studenter i elkraftteknologi.

- Høgskolen i Ålesund tilbyr opplæring i moderne lokaler med relevante hjelpemidler og det nye laboratoriet, med tilgang til nødvendig utstyr og fasiliteter for praktisk trening og øvelser, sier Hildre.

Kursene er i gang

Noen maskinister er allerede i gang med kurs, og forteller om en intensiv uke med opplæring. Alexander Høyberg og Rolf Moldskred er to av deltagerne, og gir uttrykk for at de godt fornøyde med å få teste ut teorien de lærer i et avansert laboratorium.

- Vi må gå dette kurset for å fornye sertifikatet, sier Moldskred, som er ansatt i Bourbon Offshore.

- Her får vi ny kunnskap om høyspenningsdrift og -sikkerhet.

I tiden fremover vil stadig flere fartøy ha høyspenningsanlegg om bord.

- Det er veldig bra at kurset kom her i Ålesund, midt i den maritime klyngen, forteller Høyberg fra Farstad Shipping.