3D illustrasjon av nybygget

Nybyggingskontrakt på brønnbåt

En nybyggingskontrakt på brønnbåt for frakt av levende laks er inngått mellom Aas Mek. Verksted og rederiet Rostein A/S fra Harøya i Sandøy kommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Brønnbåten er utviklet av verftet i nært samarbeid med Rostein AS. Designet er av type AAS 4502 ST, med en lastekapasitet på 4500 m3.

Nybygget skal leveres i mars 2013. Båten er arrangert for transport av levende laks med åpne brønner eller såkalt lukket med UV (ultrafiolett stråling). Dette består i mekanisk filtrering og UV desinfeksjon av alt inn- og utstrømmende vann i lasterommene. I tillegg kommer utstyr for oppsamling og destruksjon av lus under transport av fisk, avlusing og sortering.
Videre er nybygget designet for å trykklosse over sorteringsmaskin, uten bruk av vakuum pumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken. Dette er det 12. nybygget vi skal levere til Rostein AS og vil gå inn i langsiktig charter-avtale i det norske markedet.
Rostein AS er et familieeid rederi med hovedkontor på Harøya i Sandøy kommune, og utgjør en viktig del av det verdensledende brønnbåt-clusteret i Møre og Romsdal. Selskapet er per i dag nest størst i verden med sine 9 brønnbåter. Hovedmarkedet er oppdrettsnæringen i Norge. Rederiets fokus på erfarent mannskap, innovasjon og sikkerhet har lagt grunnlaget for selskapets posisjon som operasjonelt ledende. Rostein AS er ISO 9001 og ISO 14001 sertifisert av Bureau Veritas.

Vi fra verftets side ser på denne kontrakten med Rostein A/S som meget viktig og ekstra spesielt å få inngå kontrakt på den mest innovative brønnbåten noensinne og også den største kontrakten vi noen gang har inngått ved vårt verft, i vårt 100 års jubileums år. Kontrakten bidrar til at vårt verft er sikret full aktivitet til mars 2013.

Nybygget vil få følgende hoveddimensjoner; Lengde o.a. 86,65 m, Bredde 17,00 m og Dybde i riss 7,90 m. Lasteromsvolumet er på 4500 m3 og som gir en kapasitet på føring av 650 - 700 tonn med fisk. Lasterommet er fordelt på to fiskebrønner, og er utstyrt med skyveskott og trykk laste- og lossesystem. Båten vil ha innredning for 13 personer.
Nybygget vil bl.a. bli utstyrt med vakuumpumpe, sorteringsanlegg for bruk med vakuum anlegg eller trykk lossesystem, fisketellere for lasting og lossing, smolt telling, Ozon desinfeksjons anlegg, system for overvåking og regulering av vannkvaliteten i fiskebrønnene som oksygen og PH nivå i vannet under transport, oksyginerings-, resirkulasjon og luftesystem for føring av fisken i lukket system, automatisk vaskesystem for lasterom og rørsystem, UV anlegg, filtersystem for oppsamling av lus m.m.Båten vil også bli utstyrt med avgassingssystem for vannet i lastetanker, der alt vannet i lasttankene blir kontinuerlig luftet/avgasset ved mekanisk lukket transport.
Skrog til nybyggene vil bli bygget i utlandet og vil ventelig komme til verftet for utrustning i august/september neste år.