Tore Gulli, prosjektdirektør, Fred. Olsen Ltd.

Fornybar energi

Et av hovedtemaene under årets verftskonferanse i Ålesund var mulighetene knyttet til fornybar energi. Blant annet har norske maritime bedrifter gode forutsetninger for å delta i offshore vindmølleoperasjoner, både i transport- og løfteoperasjoner. Gjennom fire foredrag av norske og internasjonale aktører, ble potensielt store muligheter for norske tjeneste- og leverandørnæringer presentert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Head of Projects & Operations, Thierry Aelens, kom på vegne av RWE Innogy GmbH med et frieri til norske maritime bedrifter i forbindelse med utbyggingen av offshore vindmølleanlegg i Nordsjøen. I følge Aelens har RWE ti vindmølleprosjekter enten under bygging eller utvikling. Til disse prosjektene har det tyske konsernet behov for både personell, forskjellige spesialfartøyer og utstyr. Årsaken til at offshore vindmølleparker blir foretrukket over landbaserte installasjoner er flere. Først og fremst knyttes det på land utfordringer til manglende ledig areal, og offshore vindmøller kan også bygges større og gi et større energiutbytte.
For å illustrere mulighetene i dette markedet, ga Aelens en oversikt over omfanget av prosjekterte vindmølleanlegg i farvannene utenfor Nord-Europa. Pr. høsten 2010 er det 2,2 GW ferdig installert vindmøllekapasitet i disse havområdene, men ytterligere 2,7 GW er under bygging. I tillegg til dette er 17 GW godkjent for bygging og hele 65 GW under planlegging. I følge Aelens tilsvarer denne planlagte kapasiteten 20.000 fundamenter, 20.000 vindmøller på gjennomsnittelig 4 MW samt hele 400.000 offshore løfteoperasjoner.
Utfordringene knyttet til en slik utbygging er svært store både teknisk, organisatorisk, infrastrukturelt og med hensyn til tilgjengelig utstyr. Altså er markedsmulighetene for norske selskaper i aller høyeste grad til stede.
Vestavind
I august 2009 ble Vestavind Offshore etablert. Eierskapet ble fordelt på syv selskaper i Vestlandsalliansen. Satsingsområdet er marin fornybar energiproduksjon og distribusjon, og selskapet har konsesjon på Norges eneste fullskala offshore vindmøllepark, Havsul. Adm.dir. i Vestavind Offshore, Tore Engevik, presenterte under Verftskonferansen de industrielle mulighetene fornybar energi fører med seg.
For maritim sektor vil det store omfanget av utbyggingen og driften medføre mange oppdrag. I perioden frem til 2020 skal mellom 5.000 og 10.000 installasjoner bygges, kunne Engevik fortelle. Med 100 årlige installasjoner pr. år i gjennomsnitt, vil 1000 arbeidsplasser kunne genereres. Faktisk ble mulighetene innen fornybar energi spådd å være en gjentakelse av historien, med henblikk på oljens inntog i maritim industri på 1960- og 70-tallet.
Budskapet var altså, helt i tråd med Aelens, at mulighetene for å kapre markedsandeler på et tidlig stadium innenfor offshore vind er til stede.
Satsing på fornybar energi
På vegne av Fred. Olsen tok prosjektdirektør Tore Gulli turen til Verftskonferansen for å diskutere fornybar energi, og om dette var mulig i Norge. Fred. Olsen har allerede gjennom en årrekke vært involvert i prosjekter tilknyttet fornybar energi i Norge, Storbritannia og Sverige, og fortsetter satsingen med nye produkter og tjenester.
Gjennom blant annet Fred. Olsen Windcarrier og Global Wind Services, ønsker konsernet å være den foretrukne leverandøren av fartøyer for installasjon og vedlikehold av vindmøller, samt aktuelle servicetjenester. Også på mer eksperimentelle områder har Fred. Olsen posisjonert seg, blant annet i form av systemer for tidevannskraft og bølgekraft.
Tore Gulli presiserte imidlertid at for å nå frem til nye løsninger, kreves det prøving og feiling. Utviklingen skjer gradvis, men mulighetene for å skaffe seg erfaring finnes absolutt. Konklusjonen var at fornybar energi er et svært interessant marked, både på tjeneste- og leverandørsiden, men at hjemmemarkedet og drivkreftene i Norge foreløpig er noe begrenset.
Fartøyene
Danske A2SEA ble etablert i år 2000, og transporterer, installerer og vedlikeholder offshore vindmølleparker. Adm.dir. i A2SEA Skip og installasjoner, Jens Fredrik Hansen, holdt under Verftskonferansen foredrag der han presenterte forskjellige fartøyer brukt i vindmølleoperasjoner.
Markedet for vindmølleinstallasjoner kommer, i følge Hansen, til å stige betydelig de neste ti årene. Men ikke bare vil antallet stige, også den gjennomsnittelige størrelsen på selve vindmøllene vil øke, kanskje til og med dobles. På lik linje med Aelens, Engevik og Gulli forutså dermed Hansen store muligheter for maritim sektor i fremtiden.