Norsk skip på vei til Middelhavet for å berge flyktninger.
Norsk skip på vei til Middelhavet for å berge flyktninger.

Norsk skip til Middelhavet for å berge flyktninger

Leger Uten Grenser gjenopptar i samarbeid med SOS Mediterranee redningsoperasjoner i Middelhavet med et norsk skip. Regjeringen tar ikke ansvar verken for skipet eller flyktningene.

Publisert

“Ocean Viking” er et forsyningsskip, men opprinnelig tenkt som et redningsskip for større antall oljearbeidere. Nå skal det redde migranter i Middelhavet melder NTB og ABC Nyheter.

Fartøyet går under navnet ”Ocean Viking” og er et 69 meter langt lasteskip med norsk flagg. Skipet ventes å ankomme det sentrale Middelhavet mot slutten av måneden, heter det i en uttalelse fra Leger Uten Grenser.

Skipet har et mannskap på 31 personer, er utstyrt med en medisinsk klinikk og fire høyhastighets redningsbåter. Ocean Viking har kapasitet til å frakte opptil 200 flyktninger.

- Vi har ikke ansvar for verken skip eller  flyktninger

– Jeg vil bare understreke at Norge ikke har noe ansvar for det skipet, og vi kommer heller ikke til å ta ansvar for de flyktningene som kommer om bord i det skipet, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp)  til NRK.

Konfrontasjoner med Italia

De to humanitære organisasjonene lanserer sitt nye oppdrag i kjølvannet av gjentatte konfrontasjoner mellom Italias regjering og andre redningsorganisasjoner.

I juni utstedte Italias innenriksminister Matteo Salvini en ordre som innebærer at kapteiner, eiere og operatører kan ilegges bøter på opptil 50.000 euro, hvis redningsbåter entrer italiensk farvann uten tillatelse.

Tyske Carola Rackete, kaptein på redningsbåten Sea-Watch 3, ble i slutten av juni pågrepet da båten ankom den italienske øya Lampedusa med 40 migranter om bord.