KNM «Helge Ingstad» Arkivfoto: Vibeke Blich

- Kan glemme å fjerne korvettene

I 2016 vedtok et flertall på Stortinget å fase ut korvettene i “Skjold-klassen” i 2025. Med tapet av KNM «Helge Ingstad» mener lederen av  Utenriks- og forsvarskomiteen på stortinget, Anniken Huitfeldt (AP), at den planen må legges bort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forsvaret la frem deler av en tilstandsrapport for havaristen 15. mai.

Som kjent kolliderte KNM «Helge Ingstad» med tankskipet «Sola TS»  8. november i fjor og er så å si totalskadet, ifølge rapporten. Det vil koste 12-15 milliarder å reparere den havarerte fregatten, eller bygge helt ny.

- Slik det er nå er det selvsagt at korvettene ikke kan fases ut i 2025 som planlagt, sier Anniken Huitfeldt til Skipsrevyen.

Anniken Huitfeldt (AP) som leder Utenriks- og forsvarskomiteen på stortinget mener korvettene må bestå. Foto: Helge Martin Markussen

- Vanvittig beslutning

Regjeringen, med støtte fra Arbeiderpartiet, vedtok i 2016 å fjerne korvettene. En avgjørelse som ble møtt med sterk kritikk fra flere hold.

- En vanvittig beslutning, sa Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen og NUPI til nettstedet aldrimer.no da avgjørelsen falt.

Nå er Huitfeldt klar på at den planen må legges på is, før man bestemmer seg for hva som skal skje videre.

- Så får vi se på hvordan vi skal erstatte kapasiteten vi har mistet med tapet av «Helge Ingstad» i fremtiden. Kanskje kan en ny fregattklasse, som er mellom korvettene og dagens fregatter, være en løsning. Vi må også se om det kan være behov for flere ubåter. Men uansett kan vi ikke fase ut korvettene nå.

Norge har fire ubåter i bestilling fra Tyskland som skal erstatte de seks man har i dag. Men det har fra sjøforsvarsledelsen blitt ytret ønske om flere.

- Det blir en prioritering som jeg mener sjøforsvaret må gjøre selv. Men når det gjelder korvettene så er det åpenbart at de må bestå. 2025 kan man bare glemme, avslutter Huitfeldt.