VARD har tildelt PG Flow Solutions en kontrakt for å levere maskinrompumper til verdens første selvkjørende og elektriske containerskip, «Yara Birkeland». Illustrasjonsfoto

Leverer maskinrompumper til «Yara Birkeland»

VARD hyrer inn PG Flow Solutions for å levere maskinrompumper til «Yara Birkeland».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det norske skipsverftet Vard Brevik har fått oppgaven med å bygge 250 millioner kroners-fartøyet på vegne av den internasjonale gjødselprodusenten YARA.

Væskehåndterings- og pumpespesialisten PG Flow Solutions skal levere en komplett pumpepakke til fartøyets maskinrom. Maskinromspakken består av kjølere – inkludert kjølepumper til båtens batteripakke og thrustere – lensepumper, ballastvannpumper og brannvannpumper samt tilhørende utstyr, reservedeler og tjenester. Pumpesystemene skal leveres i april 2019. PG Flow Solutions har ikke oppgitt kontraktsverdien.

Fullstendig autonom i 2022

– Vi har levert nærmere 2 000 maskinromsystemer de siste fire tiårene, men å bli valgt som leverandør til verdens første selvkjørende og elektriske containerskip er et spesielt stolt øyeblikk for oss. Et autonomt fartøy krever det mest pålitelige, høykvalitetsutstyret tilgjengelig i markedet, og derfor er vi svært stolt av at VARD har valgt oss som leverandør av maskinrompumper, sier Steve Paulsen, konsernsjef i PG Flow Solutions i en pressemelding fra selskapet.

Skroget til fartøyet leveres av Vard Braila i Romania, mens den ferdigstilte autonome fartøyet «Yara Birkeland» skal leveres fra Vard Brevik i første kvartal 2020. Fartøyet vil gradvis gå fra bemannet drift til fullstendig autonom drift i 2022.

«Yara Birkeland»-prosjektet startet som et tiltak for å bedre logistikk ved Yara Porsgrunns gjødselfabrikk. Hver dag trengs mer enn 100 dieseldrevne turer med lastebil for å transportere produkter fra Yaras Porsgrunn-anlegg til havner i Brevik og Larvik. Derfra sender YARA produkter til kunder over hele verden. Med det nye autonome batteridrevne containerskipet flytter YARA transporten fra vei til sjø og reduserer dermed støynivå og støvutslipp, forbedrer sikkerheten til lokale veier og reduserer NOx og CO2-utslipp.

Energieffektivt

– Pumpesystemene våre er energieffektive og har svært lave vedlikeholdsbehov. De er rett og slett en god match for «Yara Birkeland», sier Morten Espenæs, salgssjef hos PG Flow Solutions i meldingen.

PG Flow Solutions tilbyr proprietære løsninger, systemer og produkter til bedrifter innen akvakultur, maritim næring, energisektoren og landbaserte prosessindustrier. Selskapets hovedkontor og –fabrikasjonsanlegg ligger i Sande i Vestfold. Konsernets datterselskap Calder Ltd opererer utfra et tilsvarende anlegg i Worcester utenfor Birmingham i Storbritannia, mens datterselskapet Cflow Fish Handling AS operer utfra Ålesund i Norge.