MF «Trollfjord» vil seile til Svalbard hver annen uke, med mulighet for konsolidering av gods i Bergen og Tromsø.

Hurtigruten åpner for gods til Svalbard

Nå blir det faste seilinger til Svalbard med Hurtigruten.

Publisert Sist oppdatert

Det er MS «Trollfjord» som skal stå for den regulære rutetrafikken, som nå åpner opp for å sende gods til og fra Svalbard på løpende basis.

Kapasiteten er på inntil 360 paller, fordelt på både tørrlast, frys, og kjøl i tillegg til biler. Det skriver Nor Lines på sin nettside.

- Nå kan vi tilby et komplett logistikksystem for kunder med fraktbehov til og fra Svalbard, sier godsspeditør i Nor Lines, Ørjan Olafsen.

MS «Trollfjord»

Godsspeditør i Nor Lines, Ørjan Olafsen.

MS «Trollfjord» ble først uoffisielt omtalt med navnet «Lyngen», men navnet «Trollfjord» ble lansert våren 2001. Et helt nytt navn i Hurtigruten, etter den berømte turistfjorden på Austvågøya ved Raftsundet i Lofoten/Vesterålen.

Fremdriftssystemet i «Trollfjord» er nokså spesielt: I stedet for vanlige ror og propeller er skipet utstyrt med to Ulstein Aqamaster såkalte ”pods”, som kan dreies 360 grader. Dette gir skipet en fabelaktig manøvreringsevne. Ved manøvrering og sakte fart er propellene elektrisk drevet, mens mekanisk drift fra to diesel-hovedmotorer blir koblet inn ved 14 knop. Dette gir en meget gunstig driftsøkonomi. MS «Trollfjord» er blitt tildelt to priser av det svenske ”Ship Pax Information” for nyskapende skipsdesign tilbake i 2018. I kriteriene for tildelingen het det at skipet fremstår som banebrytende og fremtidsrettet.

Mulighet for fremskutt lager i Bergen og Tromsø

Nor Lines, som har ansvaret for all frakt på Kystruten kan dermed tilby et sammenhengende logistikk-system, der kundene kan konsolidere godset i Bergen og Tromsø før videre utskiping til Longyearbyen og Ny-Ålesund.

I det samme oppsettet kan vi også tilby frakt av gods til og fra det europeiske kontinentet ved bruk av vår eier Samskips flåte av LNG-fartøy, noe som bidrar til å flytte gods fra vei til sjø, og med dette legge til rette for tryggere og mer bærekraftige løsninger.

Egen fortollingsavdeling in-house

For kunder som ønsker å frakte gods til og fra Svalbard gjelder særskilte tollbestemmelser. Vår egen avdeling for fortolling kan bistå med tjenester for å sikre at dette gjennomføres korrekt og effektivt. Du finner mer informasjon om dette nederst i saken.

For å sikre et riktig tilpasset oppsett og effektive operasjoner vil kunder som benytter seg av dette tjenestetilbudet få tilgang til en egen kontaktperson hos Nor Lines.

- En dedikert kontaktperson skal gjøre at du som kunde føler deg trygg på at operasjoner blir ivaretatt på en god måte, avslutter Olafsen.