NTNU Trondheim.

NTNU lanserer havvindkurs for oljeansatte

NTNU vil fra nyåret tilby et introduksjonskurs i havvind for arbeidere fra olje- og gassektoren, finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanseutvikling.

Publisert

- Ansatte i olje- og gassindustrien besitter mye av kompetansen som trengs for å bygge opp sektoren som skal forsyne Norge og verden med ren energi de neste tiårene. Derfor tilbyr NTNU et introduksjonskurs i havvind for arbeidere fra olje- og gassektoren, finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanseutvikling (HKDir), skriver NTNU på sin nettside. 

Programmene for 2024 retter seg mot ansatte fra olje- og gassindustrien som ønsker å overføre sin kompetanse til havvind. 

- Ansatte i olje- og gassindustrien har mye av det som skal til for havvind, som kompetanse på ankring, understell, forsyningsfartøy og håndtering av Nordsjøen. Vi har folk som kan omskolere seg, sier Trond Kvamsdal, som er ansvarlig for kursene. 

Med 225.000 ansatte i olje- og gassindustrien skal Norge sørge for at den forblir en viktig energinasjon også etter oljealderen.

Videreutdanningskursene innen havvind er utviklet av NTNU Energy Team Vind i samarbeid med ulike bedrifter og arbeidsgiver-arbeidstakerorganisasjoner. 

For å delta må du ha relevant bachelorgrad eller tilsvarende kvalifikasjoner.

- Som student vil du møte det ledende miljøet innen havvind på verdensbasis. Det aller beste og bredden av vår kompetanse er representert i foredragene, sier Trond Kvamsdal.

Kurset består av fem deler. Alle deltakerne får en felles introduksjon på 3,5 studiepoeng. Etterpå kan man velge ett av fire fordypningsemner på fire studiepoeng hver, som dekker temaer som dynamisk konstruksjonsanalyse, elektrisk infrastruktur og systemintegrasjon, digitale løsninger for drift og vedlikehold, og bærekraftig utvikling. 

Totalt vil emnet være på 7,5 studiepoeng, tilsvarende en fjerdedel av studiebelastningen i ett semester.