- Vi er nødt til å avvente overlevering til det kan gjøres i tråd med regelverket. Det er ikke noe alternativ for oss å havne i en rettslig tvist for å rekke en tidligere oppstart. Derfor har vi foreløpig ikke kunnet ta «Havila Polaris» hjem, forklarer Martini.

«Havila Polaris» er forsinket

Kystruteskipet «Havila Polaris» blir forsinket hjem til Norge, i påvente av avklaring rundt oppgjør av gjeld etter kjennelsen fra høringen i "High Court of Justice" tidligere i desember. Det betyr at «Havila Polaris» sine fire første rundturer fra Bergen blir kansellert.

Havila Kystruten fikk medhold i saken som omhandlet opprinnelig leasingfinansiering av sine kystruteskip forrige uke, og venter nå på klarering for oppgjør av gjeld til opprinnelig finansieringspartner før rederiet kan ta overtakelse av «Havila Polaris».

- «Havila Polaris»er ferdigstilt ved Tersan-verftet i Tyrkia, og isolert sett kunne vi tatt skipet hjem i tide til oppstart i rute den 29. desember, sier administrerende direktør Bent Martini.

Må avvente overlevering

Grunnen til at rederiet ikke kan ta levering av «Havila Polaris»nå, er i påvente av klarering av lovlig oppgjør til sperret konto i tråd med sanksjonsreglene.

- Vi er nødt til å avvente overlevering til det kan gjøres i tråd med regelverket. Det er ikke noe alternativ for oss å havne i en rettslig tvist for å rekke en tidligere oppstart. Derfor har vi foreløpig ikke kunnet ta «Havila Polaris» hjem, forklarer Martini.

- Det er forventet at vi vil få en avklaring om noen uker. Vi vil jobbe med dette gjennom juleperioden og inn i det nye året, og både håper og forventer en løsning i løpet av januar.

Fire ruter rundturer kansellert

Det betyr at de fire første planlagte rundturene med «Havila Polaris», som skulle ha avgang fra Bergen henholdsvis 29. desember 2022 samt 9., 20. og 31. januar 2023, blir kansellert.

- Dette er selvfølgelig sterkt beklagelig for vår oppdragsgiver, våre kunder, samarbeidspartnere, kystsamfunnene og våre ansatte. Samtidig har vi gjennom et år fylt med utfordringer vi aldri kunne forutse, lært oss å ta slike tilbakeslag på strak arm, sier Martini.

- Vi håper på forståelse fra alle berørte at dette ikke er en ønskelig situasjon, som er utenfor vår kontroll, samtidig som det er viktig for oss å holde oss innenfor lovverket i det vi foretar oss. Vi har gjort alt i vår makt for å få «Havila Polaris» hjem i tide til planlagt oppstart, men den rettslige prosessen drar lenger ut i tid enn både våre juridiske rådgivere og vi kunne forvente.

Alle som har bestilt reise med de berørte rundturene blir kontaktet av Havila Kystruten med tilbud om å flytte reisen til et annet skip, eller en senere dato. Så lenge turene er kansellert, vil det også bli gitt tilbud om å kansellere bestillingen sin uten gebyr.

Ønsker snarlig overtakelse

Havila Kystruten har satt frist for overlevering av «Havila Polaris» litt over halvveis i januar for å rekke oppstart i rute fra Bergen 11. februar 2023.

- Vi gir ikke opp, og vil nå gjøre alt vi kan for å ta overtakelse av «Havila Polaris» så fort det lar seg gjøre, slik at vi unngår ytterligere kanselleringer, sier Martini.

- Det blir nok ikke umiddelbart en tidlig juleferie på noen av oss, og vi vil komme tilbake med en oppdatering på fremdriften så snart vi har noe nytt å melde, avslutter han.