Transportskipet «Montevideo Maru».
Transportskipet «Montevideo Maru».

Vrak med 33 norske krigsfanger funnet

– Jeg ble litt satt ut. Jeg er ikke så lett å vippe av pinnen, men jeg ble satt ut, sier datteren til MS «Herstad»s 3. styrmann, Knut Mostad, som var blant de omkomne om bord i «Montevideo Maru».

Det japanske transportskipet «Montevideo Maru» sank 1. juli 1942, da den ble torpedert av den amerikanske ubåten USS «Sturgeon». Amerikanerne hevder selv at de ikke visste det var krigsfanger om bord. Om bord var 1054 krigsfanger om bord, 33 av disse var norske.

En av de etterlatte forteller til NRK at hun ble veldig rørt da hun fikk beskjeden om at skipet nå har blitt funnet:

– Jeg husker jo ikke pappa. Jeg var bare litt over ett år da han dro ut. Men jeg husker når presten kom med dødsbudskapet (i 1945, journ.anm.). Det kommer jeg aldri til å glemme. Da gikk jeg og gjemte meg, rett og slett, sier hun.

Vraket ble funnet på 4.000 meters dyp.
Vraket ble funnet på 4.000 meters dyp.

Hun forteller at de ikke fikk vite hva som hadde skjedd med faren hennes før i 1945.

Skipet er funnet

Skipet var en del av den såkalte «uteflåten», som var vesentlig i de alliertes krigsinnsats. Blant annet sto uteflåten for frakten av 19 prosent av den oljen som kom til Storbritannia under krigen. En australsk-nederlandsk ekspedisjon kunne natt til lørdag melde at de har funnet vraket etter 12 dager med søk, skriver nyhetsbyrået Australian Associated Press.

Skipet ligger på 4.000 meters dybde - dypere enn Titanic. Funnet ble gjort med hjelp av avansert teknologi og en undervannsdrone produsert av norske Kongsberg Maritime.

Vraket vil forbli uforstyrret. Ingen likrester eller gjenstander skal fjernes fra havbunnen av respekt for de etterlatte.