Konsernsjef Erik Høyvik.

Sterk vekst og salg av verft

Eqva rapporterer om sterk utvikling i segmentet Products, Solutions & Renewables og salg av skipsverftet Havyard Leirvik.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av de første ni månedene av 2023 rapporterte konsernet driftsinntekter på 579 millioner kroner, en økning på 127 millioner fra 452 millioner i 2022.

Driftsresultatet før renter, skatter, avskrivninger og amortiseringer (EBITDA) var på 8,8 millioner.

Driftsinntektene for Eqva, uten Havyard Leirvik, var på 472 millioner kroner, med en EBITDA på 22,5 millioner kroner (proforma), skriver selskapet i en pressemelding. 

Stor ordrebok

Segmentet Products, Solutions & Renewables kapitaliserer på en solid ordrebok på 504 millioner kroner, som fører til høy aktivitet og forbedrede marginer. Totale inntekter for segmentet hittil i år nådde 472 millioner kroner, opp fra 276 millioner i samme periode i fjor, står det i pressemeldingen. 

Aktivitetsvekst kombinert med stabile kostnadsnivåer bidro til at EBITDA-marginen økte til 6,9 prosent, sammenlignet med 3,4 prosent i fjor.

Negativ trend

For Maritime Services fortsatte den negative trenden i service- og vedlikeholdsmarkedet fra andre kvartal gjennom tredje kvartal. 

Som følge av salget av Havyard Leirvik vil Maritime Services utgå som et rapporteringssegment fremover, skriver de. 

– Vi er stolte av konsernets fremgang, og innsatsen til våre ansatte, i det som er utfordrende markeder. Innen Products, Solutions & Renewables har vi økt aktiviteten på våre nøkkelprosjekter, noe som har ført til betydelig vekst i både volum og marginer, sa konsernsjef i Eqva, Erik Høyvik.

Salg av verft

13. november inngikk Eqva en salgsavtale med Tersan Shipyard for å selge skipsverftet Havyard Leirvik. Tersan Shipyard er et ledende globalt skipsverft basert i Tyrkia.

Tersan kjøper samtlige aksjer i Havyard Leirvik Holding AS, inkludert dets datterselskaper Havyard Leirvik AS og Havyard Leirvik Eiendom AS. 

Transaksjonen gjøres opp med en kontantsum på 30 millioner norske kroner.

Transaksjonen gir Eqva muligheten til å fokusere på videre utvikling av porteføljeselskapene BKS og Fossberg Kraft. I tillegg vil Eqva, som investeringsselskap og aktiv eier, rette seg mot nye investeringsmuligheter som bidrar til grønn omstilling innen maritime, kraftintensive og fornybare industrier, skriver selskapet.

- Eqvas solide ordrebok lover godt for det siste kvartalet av 2023 og godt inn i 2024, med forventet høy aktivitet i segmentet Products, Solutions & Renewables. Videre vil konsernet fortsette å utforske nye M&A muligheter.