- Elektrisk feil er den mest sannsynlige årsaken til motorstansen, sier cruiseansvarlig Svein Roger Mandal i Norges Maskinistforbund til Skipsrevyen. Foto: NMF.

- Elektrisk feil mest sannsynlig årsak til motorstans for «Viking Sky»

- Siden alle fire motorene har blitt satt ut av spill samtidig, så tyder det på at det har vært en blackout, og siden det tok så lang tid å få resatt systemene og motorene i gang igjen, så tyder det på en elektrisk feil, sier cruiseansvarlig Svein Roger Mandal i Norges Maskinistforbund til Skipsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Det blir uansett bare gjetninger om hva som egentlig var årsaken til motorstansen om bord i cruiseskipet«Viking Sky»,  det kan ha vært mange årsaker, sier Mandal. Det kan ha vært oljetilførsel, det kan ha vært brudd på bryter. Jeg ser at skipet har snudd 45 grader. Det kan indikere at det har kommet luft inn i kjølesystemet. Det vil også kunne sette alle motorene ut av spill. Om bord på et cruiseskip er det to kjøleinntak, et grunt og et dypt. Det grunne bruker man i grunne farvann for eksempel inn til havn og kai, for å unngå forurensing i kjølesystemet. Det dypereliggende kjøleinntaket bruker man på dypt vann. Hvis man glemmer å bytte om fra det grunne til det dype kjøleinntaket så kan det komme luft inn i det grunne kjøleinntaket ved grov sjø, og føre til luft i kjølesystemet, som dermed vil kunne slå ut motorene. Men et cruiseskip har stabilisatorer som skal hindre rulling. Og det taler eventuelt for at luften har kommet inn etter maskinstans, og etter at skipet da begynte å rulle, sier Mandal.

Mannskapet er heltene

Om bord i et cruiseskip er det minst fire maskiner. To får gjerne oljetilførsel fra en oljetank, mens de to andre får tilførsel fra en annen oljetank. Dermed skal man kunne berge seg med de to gjenværende maskiner, selv om de to første blir satt ut av spill, sier Mandal. Dette er selvsagt satt opp slik av hensyn til sikkerheten for passasjerene, sier Mandal. Likevel skjedde det som ikke skulle skje da motorene stanset på det verst tenkelige tidspunktet i full storm over Hustadvika. Ikke en, ikke to, ikke tre, men fire motorer stanset samtidig. Cruiseskipet med over 1300 mennesker om bord ble liggende hjelpeløst og drive stadig mer faretruende nær land. Den maskinisten som klarte å få i gang den ene motoren, er en av de store heltene i den skremmende hendelsen. Her måtte kapteinen også ta beslutning om å sende folk ut på fordekk/bakk for å sette begge ankre, med fare for deres liv. Det har skjedd før at dekks-folk har blitt  knust mot ankerspillet fremme på bakken i dårlig vær med sjø på dekk.Takket være at mannskapet fikk ut ankeret, og at det tok tak da det så som mørkest ut, og at den ene maskinen kom i gang, så fikk mannskapet om bord på «Viking Sky» stabilisert skipet i stormen, og forhindret det som kunne ha utviklet seg til en av de største skipskatastrofene i Norge i moderne tid.  

Hurtigruten ble i havn mens cruiseskipet gikk ut

I reportasjer i NRK  og TV2 har det blitt stilt spørsmålstegn ved om det var tilrådelig av «Viking Sky» å gå over Hustadvika med den stormen som var meldt. I reportasjene vises det blant annet til at Hurtigruten ble liggende i havn, mens «Viking Sky» gikk ut. Losene var klare i sitt råd med at det var fullt ut forsvarlig at «Viking Sky» ,kunne seile. Dette er senere støttet av Kystverket. Skipsrevyen har snakket med erfarne inspektører i DNVGL som kaller sammenligningen mellom Hurtigruten og cruiseskipet for “ukyndig.” -«Viking Sky» er 228 m loa med 47.800 BT, mens største Hurtigrute; Finmarken er kun 138 m loa og 15.300 BT. «Viking Sky» er bygget for WW trade, Hurtigruten primært for Stor Kystfart.

Dette er “blackout”

En blackout er når det elektriske anlegget faller ut. Uten motorkraft blir de fleste skip liggende på tvers av sjøene, og da oppstår det rulling, og skade på interiør og passasjerer. Hadde de hatt motorkraft, kunne de gått med redusert fart rett mot sjøene. Det ville blitt stamping, men man hadde unngått de verste skadene.

-En blackout er veldig sjelden, men det hender, sier Mandal. Det er en misforståelse, når mange hevder at dette skyldes nye fremdriftsystemer, mer elektronikk og hybride skip. Blackout har vært en del av livet til maskinfolk og elektrikere så lenge det har vært skip med motor, sier Mandal. Siden alle fire motorene har blitt satt ut av spill om bord på «Viking Sky» samtidig så tyder det på at det har vært en blackout og siden det tok så lang tid å få resatt systemene og motorene i gang igjen så tyder det på en elektrisk feil. Men jeg vil understreke at jeg uttaler meg på generelt grunnlag, sier Mandal. Hva som egentlig har skjedd får vi først svar på når konklusjonene av granskningen foreligger.  

Flere alvorlige blackout i norske farvann

Blackouten om bord på «Viking Sky» er bare en i rekken av flere alvorlig hendelser med passasjerskip i norske farvann i løpet av de siste årene. I fjor braste Nesoddbåten i kaia så det smalt. I følge mannskapet om bord så skyldtes det blackout. Alle systemene på broen var døde. 20. oktober 2016 kunne det gått skikkelig galt i Sognefjorden da cruiseskipet MS «Orania» fikk blackout. Heldigvis hadde skipet svært lav fart (2-3knop) og man fikk i gang motorene igjen og fikk bakket opp så skipet fikk stanset opp like før landkjenning. Hurtigruteskipet «Midnattsol» mistet også all motorkraft i dårlig vær på Hustadvika i 2003. De fikk, på grunn av  sterk rulling, luft inn i kjølevannsinntaket/cross over, som førte til automatisk shutdown av begge hovedmotorene, luften slapp ikke ut av montert stigerør på grunn av kuldebroer mot fryserom som dannet en ispropp i lufterøret. Så hadde vi et tilsvarende automatisk shutdown av hovedmotoren på et tankskip på vei sørover i Nordsjøen, som drev sidelengs mot en oljeinstallasjon. Stamping og rulling førte til at sedimenter og skit i fueltakn/dagtank ble vasket løs og inn i fuelsystemet og førte til tette fuelfiltere uten montert bypass! De fant feilen, fikk skiftet filtre og start på hovedmotor siste liten....!