Zinus skal utstyre Molslinjens to nye nullutslippsferger med helautomatiske ladetilkoblinger.

Danmarks største fergerederi valgte norsk ladeteknologi

Det norske selskapet, Zinus, skal utstyre Samsølinjens og Alslinjens nye nullutslippsferger med helautomatiske ladetilkoblinger.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 leverte Zinus sin autonome ladetilkobling til Molslinjens fergerute mellom Esbjerg og øyen Fanø, og bidro dermed til mer klima- og miljøvennlige overfarter. Nå skal Molslinjen, som er Danmarks største fergerederi, elektrifisere ytterligere to samband.

Denne gangen er det Alslinjen mellom Bøjden og Fynshav, og Samsølinjen mellom Ballen og Kalundborg, som står for tur. Og nok en gang har rederiet valgt Zinus som leverandør av ladetilkoblingen som gjør det mulig å lade batteriene mens fergene ligger til kai.

– Tillitserklæring

Til de to overfartene har Molslinjen bestilt to nye helelektriske nullutslippsferjer, som skal leveres fra Cemre Shipyard i Tyrkia i 2024. Til fergen som skal trafikkere Samsølinjen, skal Zinus levere to ladetårn som plasseres på kai i hver ende av sambandet, samt to ladetilkoblinger som installeres om bord.

Til Alslinjen består Zinus-leveransen av ett ladetårn og én ladetilkobling av samme type.

– Det er alltid stas å starte et nytt år med ny kontrakt, og ekstra gledelig er det at årets første ordre kommer fra Molslinjen – som allerede har vårt utstyr i drift. At kunder kommer tilbake med nye bestillinger opplever vi som en stor tillitserklæring og en anerkjennelse av funksjonaliteten, designet og påliteligheten til løsningen vår, sier Tore Martin Svanheld, VP Sales i Zinus.

Første med høy-effekt ladeløsning

De 117 meter lange elfergene vil ha en kapasitet på 600 passasjerer og 188 biler, og er klargjort for autonom seiling mellom havner – med automatisk dokking og lading ved kai. Batterisystemene på 3,1 MWh og 3,8 MWh vil være fulladet på 20-25 minutter.

– Ettersom større og større skip elektrifiseres, vokser også batteripakkene om bord. Denne utviklingen krever økt ladeeffekt, noe som gjør seg gjeldende i vår nye leveranse til Molslinjen. Denne leveransen vil således bli vår første autonome ladetilkobling som er dimensjonert for så høy ladeeffekt – nok en milepæl i selskapets historie, forklarer Ronny Olson, Sales Director i Zinus.