Kongsberg Maritime skal levere til nederlandske fregatter

Kongsberg Maritime er valgt til å levere propellsystemer og tilhørende utstyr til fire nye fregatter for nederlandske Damen Naval.

Publisert Sist oppdatert

De nye fregattene bygges for Nederland og Belgia og vil erstatte de nåværende multifunksjonsfregattene i Karel Doorman-klassen. Fregattene blir utstyrt for anti-ubåt-oppdrag (ASWF). Skipene vil få hybrid diesel-elektrisk fremdrift og skal være designet for å operere så stille som mulig. Det første skipet forventes levert fra Damen Naval i 2028.

Kongsberg Maritime skal levere fire skipssett med kontrollerbare propeller (CPP) i et komplett system utviklet ved selskapets avdeling i Kristinehamn, Sverige, i tillegg til øvrig tilhørende utstyr.

Dette er nok et samarbeid mellom Damen Naval og Kongsberg Maritime innen naval segmentet. En lignende kontrakt ble signert av selskapene i september 2022 for den tyske marinens F126-fregatter.

– Vi er glade for å ha Kongsberg Maritime involvert i ASWF-prosjektet også, sier Damen Navals direktør for Strategi og Innovasjon, Richard Keulen.

– Vi har jobbet sammen over flere år, og dette er et godt eksempel på det utmerkede samarbeidet som eksisterer mellom nederlandsk og svensk skipsindustri innen marinefartøy.

Björn ten Eicken, Vice President Naval, Kongsberg Maritime, legger til:

– Kongsberg Maritime er stolt over å ha blitt valgt som partner for dette betydningsfulle fregattprogrammet hos Damen Naval. Fremdriftssystemet for de nye fregattene er optimalisert for å møte kundenes strenge krav spesielt med tanke på støy, noe som er en avgjørende faktor i anti-ubåt-oppdrag.

Kontrakten ble signert på Damen Navals hovedkontor i Vlissingen. Fra venstre: Wieb Hoogerwerf (Anskaffelsesavdelingen, Damen Naval), Jan de Vries (Deputy Director Projects, Damen Naval) Björn ten Eicken (Vice President Naval, Kongsberg Maritime) og Maria Bergsman (Director Naval Sales, Kongsberg Maritime).