
Skal bygge nye servicefartøy for en industri i vinden
VARD skal designe og bygge to hybride Commissioning Service Operation Vessels for Windward Offshore/SeaRenergy Group, skriver VARD i en pressemelding.
VARD og Windward Offshore, som er et partnerskap under etablering og ledet av ASSCs offshoregren i Tyskland, kunngjør at de har signert en ny kontrakt for design og bygging av to hybride havvind servicefartøy (CSOV) . Selskapene har også inngått avtale om opsjon på to fartøy til.
Partene som driver Windward Offshores foretak er alle bransjeledende, står det i pressemeldingen.
Nytt segment
SeaRenergy Offshore Holding GmbH, Blue Star Group GmbH & Cie KG, Diana Shipping Inc og SeraVerse GmbH, deler visjonen om være banebrytende når det gjelder kompeanse innen havvindsektoren.
Dette foregangssamarbeidet gjennomsyrer Windward Offshore sitt første prosjekt med VARD og er et bevis på den utstrakte erfaringen partnene har med diverse nybyggingsprosjekt, står det.
Selv om de kan vise til en lang merittliste i flere fartøyklasser, markerer dette prosjektet viljen til å entre havvind servicefartøy-markedet. CSOV-ene skal bistå de store energiselskapene med bygging og oppstart av havvindparker over hele verden, i tillegg til vedlikehold av eksisterende vindparker.
Godt mottatt i markedet
VARD 4 19-designet er en allsidig plattform for bærekraftige serviceoperasjoner til havvindparker, med fokus på logistikk, sikkerhet, komfort og overlegne posisjonerings- og bevegelsesegenskaper, skriver VARD.
De 87,5 meter lange fartøyene har en bredde på 19,5 meter og vil bli utstyrt med en høydejusterbar bevegelseskompensert gangbro med heissystem for vindmøller, og et høydejusterbart system for overføring av varer og personell til mindre arbeidsbåter.
For å få energieffektive og smarte driftsoperasjoner til havs, der fokuset er å redusere drivstofforbruket om bord, vil skipene bli utrustet med en omfattende SeaQ-pakke fra Vard Electro som inkluderer løsninger og systemer for energiforsyning, kontroll, bro og kommunikasjon.
Fartøyene er også forberedt for drift på grønn metanol. CSOV-ene vil ha plass til 120 personer om bord.
- Vi er stolte over at Windward Offshore/SeaRenergy valgte VARD som partner da de bestemte seg for å gå inn i CSOV/SOV-markedet. VARD skal muliggjøre bærekraftig virksomhet til sjøs, og har som mål å lede det grønne og teknologiske skiftet innen maritime operasjoner. Dette samarbeidet med ASSC/SeaRenergy viser at vi er på vei til å nå disse målene. Vi ønsker Windward Offshore/SeaRenergy velkommen inn i offshore- og spesialfartøymarkedet, og takker dem for muligheten til å bidra. Vi ser frem til fortsatt samarbeid, sier CEO i VARD, Alberto Maestrini.
Konsernets høyteknologiske datterselskap Vard Electro er som nevnt, også involvert i prosjektet gjennom leveranser av SeaQ-utstyr og løsninger. Vard Interiors leverer HVAC-R, system for styring av inneklima, og interiørkonsepter, går det fram i pressemeldingen.
Fartøyene er designet av Vard Design i Ålesund. Det første skroget vil bli bygd ved et av VARDs verft i Romania, mens den endelige utrustningen, ferdigstillingen og leveransen skal utføres av et av VARD sine verft i Norge.
Den første hybride CSOV-en til Windsward Offshore/SeaRenergy er planlagt levert i 2. kvartal av 2025.
Har samarbeidet før
Samarbeidet mellom VARD og SeaRenergy går tilbake til 2015 da selskapene begynte å arbeide med potensielle SOV-prosjekt. Siden da har VARD en lang merittliste for bygging av CSOVer og SeaRenergys serviceteam har arbeidet på nesten alle seilende SOVer på mange offshore vindprosjekter.
Dr. Benjamin Vordemfelde, CEO i SeaRenergy Group sier:
- Arbeidet begge selskapene har investert, gir nå resultat når vi inngår et partnerskap om fornybar tonnasje der vi kombinerer VARDs fremragende skipsbygging og SeaRenergys førstehånds arbeidserfaring med CSOV på en rekke havvindprosjekter, og legger til:
- Selv om endringene i de politiske rammene har bidratt til at nye utviklere har kommet inn i havvindmarkedet, er investeringsaktiviteten i havvindinfrastrukturen fortsatt altfor lav. ASSC har derfor besluttet å igjen være en pionér på dette feltet for å sikre tilgangen til attraktiv fartøykapasitet i 2025 og fremover, når prosjektene som er under planlegging og godkjenning skal installeres og settes i drift.
Les også:
-
Nok en milepæl for VARD
Onsdag 1. november hadde Vard Braila i Romania en stålkappeseremoni for NB 975, et VARD 4 22 design for North Star.
-
Brennestart for havvindskip for Bernhard Schulte Offshore
- Det var grunn til feiring tysdag 31. oktober 2023 då det var brennestart for det første av to CSOV-fartøy for Bernhard Schulte Offshore, skriv Ulstein.
-
Lloyd's skal klasse to CSOV-skip fra Vard
Lloyd's Register er tildelt kontrakt på designvurdering og inspeksjon av to servicefartøy (CSVO-er), som skal bygges av Vard. Skipene forberedes til drift på grønn metanol, og skal leveres til North Star i 2025.
-
Utslippsfrie skipsoperasjoner i havvind
Havvind er bokstavelig talt i vinden. Globalt blir store områder delt opp og konsesjoner blir tilbudt til markedet. I Norge ble nylig konkurransen om havvindkonsesjoner for områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II kunngjort, og med det går startskuddet for aktivitet på havvind i norsk farvann for alvor.
-
Disse er finalistene til Maritime Innovation of the Year
VARDs «Rem Power», Ulmatec Thermal Solutions og Seaonics er de tre finalistene til prisen Maritime Innovation of the Year, som skal deles ut under Klyngekonferansen i Ålesund 21. september.