Annonsørinnhold fra Furuno:

Furuno Norges kartplotter Coastal E tilfredsstiller norske krav til elektronisk kartsystem og papirløs seilas, for fartøy opptil 24 meter.

Coastal E erstatter papirkartet!

Mange fartøy uten bærekrav til ECDIS ønsker seg allikevel en elektronisk kartløsning og muligheten for papirløs seilas. Med Sjøfartsdirektoratets rundskriv RSV 12-2019 åpnes det for godkjenning av løsninger hvor eneste påkrevde tilkobling er en rattmerket GPS. Det tillates også mindre skjermer som er enklere å innplassere. Dermed har også mindre fartøy muligheten til å installere godkjente  kartplottere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Coastal E erstatter papirkartet

Coastal E er en kartplotter som er godkjent på lik linje med papirkartet, for fartøy opp til 24 meter. En duplisert installasjon er i tråd med kravene for papirløs seilas. Løsningen må da bestå av to maskiner med godkjente og oppdaterte kart (ENC). Med en online-løsning for kartoppdatering kan du også langt på vei eliminere kartadministrasjonen. Når du er innenfor dekning vil eventuelle kartoppdateringer for kartene du abonnerer på, lastes opp i din online-løsning. Du får et varsel på Coastal E-skjermen når det finnes oppdateringer, og med kun ett klikk, utfører du oppdateringen når det passer for deg. Dersom nettverk er en utfordring kan du også oppdatere dine kart manuelt ved hjelp av en minnepenn. Hver gang dine kart oppdateres produseres det automatisk en logg som kan brukes som dokumentasjon, opp mot kravene for regelmessig kartoppdatering.

Papirløs seilas med Coastal E

Tidligere var det bare skip med en duplisert, IMO godkjent ECDIS-løsning som kunne seile papirløst. Og som følge av kravene til ECDIS installasjonen, som krever tilkobling av både gyro, fartslogg, AIS og GPS, samt en hovedstrøms- og nødstrømsforsyning, har det vært lite aktuelt for mindre fartøy å installere ECDIS som erstatning for papirkartet.

Sjøfartsdirektoratets rundskriv RSV 12-2019 setter rammene for et alternativ til ECDIS for fartøy opp til 24 meter *. Her åpnes det for en elektronisk kartløsning som funksjonsmessig er i tråd med kravene til ECDIS, men hvor eneste påkrevde tilkobling er en rattmerket GPS, eller annet godkjent satellittposisjoneringssystem.

For mer informasjon Last ned Coastal E brosjyren.

*Rundskrivet gjelder ikke for fartøy under 24 meter, som har bærekrav til ECDIS.

Coastal E skjermstørrelse og tilkoblinger

Coastal E er en kompakt løsning og den er enkel å installere. Maskinen er en panel-PC med betydelig mindre skjerm enn for en ECDIS installasjon. Mens minstekravet til ECDIS-skjermen er 24’’, kan Coastal E i samsvar med kravene i rundskriv RSV 12-2019, leveres med 16’’ skjerm, alternativt med 22’’ skjerm, for de som har plass.

Minimumskravet for tilkobling er strøm og et godkjent satellittposisjoneringssystem. Vi anbefaler at de to Coastal E maskinene kobles i nettverk og at kart og ruteinformasjon deles mellom de to maskinene. Skulle man få en feilsituasjon eller utfall av den ene maskinen, vil den andre maskinen med en gang kunne ta over. Du har også en backup for ditt rutebibliotek.

Installasjon og igangkjøring av Coastal E uføres av din lokale Furuno-forhandler. 
Finn din nærmeste Furuno-forhandler

AIS-integrasjon og radaroverlay gir bedre situasjonsforståelse

Med elektroniske kart kommer også muligheten for AIS-integrasjon og radaroverlay. Med AIS-integrasjon får du presentert alle fartøy og deres AIS informasjon i kartet. Med radaroverlay presenteres radarekkoene i kartet. AIS-integrasjon og bruk av radaroverlay kan gi deg en bedre situasjonsforståelse. Radaroverlay gjør deg også mer bevisst på harmoniseringen av range på radar og målestokk for kartet. Hvis disse er satt svært forskjellig oppstår risiko for at man feilbedømmer avstander, og i verste fall, feilbedømmer tilgjengelig tidsrom for kritisk manøvrering.

Coastal E kan ta inn standard AIS telegram og presenterer radaroverlay for Furuno IMO godkjente radarer.

Sikker seilas med moderne løsninger

Coastal E er tatt frem for å gi et stort segment av fartøy, som ikke kan installere ECDIS, en mulighet til å velge moderne løsninger. Med Coastal E kan du være trygg på at du navigerer med oppdaterte kart og du kan ta i bruk mange nyttige funksjoner som øker sikkerheten og situasjonsforståelsen. Coastal E er basert på TECDIS, kanskje Norges mest brukte ECDIS, utviklet i samarbeid med norske navigatører over mange år.

Coastal E opplæring kan tilbys som CBT eller som klasseromskurs.