Illustrasjon: Cadeler
Illustrasjon: Cadeler

Cadeler henter inn 846 millioner kroner for å bygge nytt fundamentinstallasjonsskip

Det nye skipet vil gjøre det mulig for Cadeler å sikte seg inn mot det utviklende markedssegmentet for fundamentinstallasjoner og styrker evnen til å levere et komplett spekter av tjenester innen transport og installasjon av havturbin-parker.

Publisert

Cadeler, en ledende kontraktør for installasjon av vindturbiner og fundamenter i havvindmarkedet, har gjennomført en vellykket rettet emisjon av 26.175.532 aksjer til en pris på NOK 32.32 per aksje for en brutto kapitalinnhenting på NOK 846 millioner.

Nettoinnhentingen vil bli brukt til å finansiere forskuddsbetalingen på et nybygd fundamentinstallasjonsfartøy, et såkalt F-klassefartøy. 

Leveres i løpet av fjerde kvartal 2025

Fartøyet har en anslått kostnad på USD 343—347 millioner. Skipet forventes levert i løpet av fjerde kvartal 2025. Cadeler sikter også på å sikre en opsjon på et andre nybygg i F-klassen på et senere tidspunkt.

- Ettersom vi jobber tett på våre partnere i bransjen, ser vi fremragende muligheter for å sette et nybygg i F-klassen i oppdrag, takket være sterk etterspørsel etter fundamentinstallasjoner i det raskt utviklende havvindmarkedet. Cadeler har en sterk merittliste, ettersom det har installert mer enn 500 fundamenter siden 2013. Å investere i et fundamentinstallasjonsfartøy er et logisk neste steg for vår forretningsutvkling, sier CEO i Cadeler, Mikkel Gleerup. 

Unikt konkurransefortrinn 

I 2021 kunngjorde Cadeler at det hadde bestilt to X-klasseskip til levering i tredje kvartal 2024 og første kvartal 2025. Det nye F-klasseskipet vil bli bygget på liknende spesifikasjoner som de to X-klassefartøyene. Imidlertid vil F-klassen ha et unikt hybriddesign, som gjør det mulig å konvertere skipet fra å installere fundamenter til å installere vindturbiner på kort tid.

- Det nye F-klassehybridskipet gir oss et unikt konkurransefortrinn. Skipet vil gjøre driften vesentlig mer effektiv, og vi vil kunne betjene våre kunder med fundamentinstallasjonstjenester, sier Gleerup og legger til: 

- Fleksibilitet, effektivitet og stordriftsfordeler er nøklene til suksess både for kundene våre. Vi er fornøyd med at porteføljen vår blir formet å levere disse betingelsene.

I likhet med X-klassen vil F-klasseskipene være noen av de største skipene i havvindbransjen.