Russere ville kjøpe motorer fra Bergen Engines til atomkraftverk

Målet var å få på plass sentrale leveranser knyttet til bygging av et atomkraftverk i Tyrkia, men UD satte en stopper for salget.

Publisert

I slutten av oktober besøkte tre representanter for de russiske selskapene Eletroautomtika og West Engineering leverandøren Bergen Engines på Hordvikneset utenfor Bergen.

Administrerende direktør i Bergen Engines, Jon Erik Røv.
Administrerende direktør i Bergen Engines, Jon Erik Røv.

Ifølge bt.no var målet å få på plass sentrale leveranser knyttet til byggingen av et atomkraftverk i Mersin-provinsen i Tyrkia.

- To av motorene var klare for utskiping da de besøkte oss, men UD satte en stopper salget. Dette på grunn av sanksjoner mot russiske selskaper, sier administrerende direktør Jon Erik Røv til Bergens Tidende.

Motorene skulle benyttes som backup for å produsere strøm til hjelpesystemer og nødsystemer ved atomreaktorene. Røv sier at man ikke har inngått nye forbindelser med russiske kunder etter krigen startet i Ukraina, men selskapet har ikke gitt opp håpet om å kunne levere motorer til Tyrkia via den russiske kontrakten.

- I stoppmeldingen fra UD har vi ikke fått noen konkret begrunnelse. Elektroautomatika er ikke på noen sanksjonsliste, fortsetter han.

Røv ønsker ikke å opplyse verdien av kontrakten, som omfattet 12 dieselgeneratorsett til det tyrkiske atomkraftverket.