MS «Isbjørn 2» gikk på grunn med 15 personer om bord

Klokken 20.34 mandag ble Sysselmesteren varslet av Hovedredningssentralen Nord-Norge om at skipet MS «Isbjørn 2» med 15 personer om bord hadde gått på grunn i Borebukta i Isfjorden på Svalbard. Dette er andre gang på under ett år at det samme passasjerfartøyet går på grunn.

Publisert Sist oppdatert

Det ble umiddelbart satt i gang en redningsoperasjon, og to helikoptre fløy ut for å hente alle om bord.

– Vi har vært involvert i forbindelse med å få koordinere bergingsaksjonen, opplyser redningsleder Tore Hongset hos Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG.

Han kunne videre melde at alle de 15 personene er evakuert ved hjelp av sysselmannens helikopter.

Ingen personskader

- Fartøyet hadde 12 franske passasjerer og et mannskap på tre. Ingen av de 15 er fysisk skadd. Longyearbyen Lokalstyre har etablert mottakssenter, skriver Sysselmesteren.

Tore Hongset forteller til NTB at Havarikommisjonen nå skal undersøke skipet. Båten har ifølge Sysselmesteren sterk slagside og tar inn vann.

– Det er observert oljelekkasje i sjøen, men omfanget er ukjent. Oljevernberedskap er satt, og Sysselmesterens tjenestefartøy Polarsyssel samt KV Svalbard er på vei til skadestedet, opplyser Sysselmesteren.

Hongset opplyser til Svalbardposten at det tidligere hurtigruteskipet MS Nordstjernen meldte seg frivillig da nødmeldingen kom. Det ligger og observerer i området. Også Sysselmesterens båt Fjordsyssel er på stedet der grunnstøtingen skjedde, skriver avisen.

– Når en båt kommer i nød, blir vi oppkalt av HRS og spurt om å bistå. De som kan, melder seg til tjeneste, og det gjorde vi, sier Nordstjernen-kaptein Tormod Karlsen til VG.

På grunn for andre gang på under ett år

15. juli i fjor gikk det samme skipet på grunn i Borebukta. Ingen av de 14 personene om bord ble skadd.

Den gang ble skipet dratt av grunnen og undersøkt med undervannskamera, men uten at det ble avdekket lekkasje fra skipet eller vann i båten. 11 personer ble da evakuert inn til Longyearbyen, mens mannskapet på tre ble igjen om bord.