Nå starter prøveperioden for «Marit» og «Therese»

Den norske dagligvaredistributøren ASKO Maritime har gjennomført en navneseremoni for to autonome "sjødroner" som skal inn i tjenesten som transporterer mat mellom ASKOs varehus på hver side av Oslofjorden.

De to 67m fartøyene, kalt «Marit» og «Therese» etter langrennsmesterne Marit Bjørgen og Therese Johaug, vil nå starte en to-årig prøveperiode for å oppnå full sertifisering for ubemannede operasjoner.

Når denne sertifiseringsperioden er fullført, forventes skipene å operere under fjernkontroll av et landsenter drevet av Massterly, det autonome skipsfarts joint venture lansert av Wilhelmsen og Kongsberg i 2018.

I mellomtiden vil fartøyene operere med et begrenset mannskap på opptil fire personer om bord, inkludert kapteiner, men typisk vil skipene kjøre med et mannskap på bare to.

Bygget i Cochin Shipyard i India, kan hvert av de batteridrevne skipene frakte 16 trailere, som skal fraktes på elektriske lastebiler. Fartøyene har begge batterier som leverer 1846 kWh effekt fordelt på to batterirom, med en 500 kW elektrisk motor for fremdrift og 200 kW motor for manøvrering.