Gå til innhold
Slik ser det ut når fiskere i Tromsø leverer inn plast de har fisket opp. Foto: Bo Eide
Slik ser det ut når fiskere i Tromsø leverer inn plast de har fisket opp. Foto: Bo Eide

-Vi ser at kampen mot plast i havet nytter, sa ordfører Kristin Røymo, da hun åpnet den årlige WISTA-konferansen, som i år foregår i Tromsø. Kampen mot plast i havet står høyt på agendaen.

Kvinner i shipping har satt hverandre i stevne i Tromsø, med 320 delegater fra 34 ulike nasjoner. Den årlige, internasjonale konferansen holdes for 38. gang, WISTA Norway, som i år feirer 30 års jubileum, er vertskap. 

I 2019 er det WISTA Cayman Islands som inviterer.

Ordfører Kristin Røymo i Tromsø åpnet konferansen. Foto: Sigbjørn Larsen
Ordfører Kristin Røymo i Tromsø åpnet konferansen. Foto: Sigbjørn Larsen

-Målet er et plastfritt Tromsø

-Havet er årsaken til at vi er her, sa Røymo. Det er en kyst full av mat. Havet skal gi oss mat og medisiner. Min far var båtmekaniker. Alle mine forfedre var fiskere. Mange i  min familie lever i dag av fiske. De produserer ren mat under midnattsol og nordlys! Det kan vi takke golfstrømmen for. Dessverre fører den strømmen også med seg stadig større mengder mikroplast i havet. Vi vet ennå ikke hvordan det vil påvirke våre liv. Det er funnet mikroplast i mennesker. Noen mener til og med det kan forandre våre gener. Vi trenger definitivt mer forskning på dette feltet. Vi har vedtatt at Tromsø skal bli en plastfri by, det er målet.

–​ Det nytter å kjempe

–Gjennom de siste ti årene har Tromsø hvert år samlet opp tonnevis av plastforsøpling fra kysten av det avfallet som driver i land på strendene og som er synlig, sa Røymo.

– Og vi ser at det nytter! Vi ser at det blir litt mindre år for år og at plastforurensningen går ned. Vi har også etablert ordningen ”Fishing for litter.” Fiskere kan fiske opp plast og få det levert gratis i land.

– Vi ser at det er store klimaendringer. Isen smelter. Hvordan føles det? Jeg tror at 300 kvinner i shipping kan gjøre en forskjell, sa Røymo og siktet til delegatene i salen. – Shipping er verdens mest mannsdominerte næring.Vi kan gjøre en forskjell. Vi har fått en wake up call! La oss aldri sovne igjen!

Konferansen ble åpnet med et kulutrelt innslag: