Verdens største flytende sykehus

Byggingen av verdens største sivile sykehusskip, «Global Mercy», som eies av hjelpeorganisasjonen Mercy Ships, er nå i sin sluttfase. Sykehusskipet ventes å ankomme Europa nå i vår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Innredningen av sykehuset med tilhørende medisinsk utstyr skal utføres i Antwerpen, Belgia. Under det flere måneder lange oppholdet i Belgia kommer også deler av Mercy Ships mannskap av frivillige til å mønstre på. Deretter seiler sykehusskipet til Rotterdam, Nederland på et to ukers besøk. Fra Rotterdam legger «Global Mercy»™ ut på sin jomfrutur til første feltoppdrag i Afrika.

Mercy Ships har gleden av å kunngjøre planer om visning av sykehusskipet mens «Global Mercy» ligger til kai i Rotterdam. Støttespillere, partnere, fremtidige frivillige, media og venner av Mercy Ships fra hele verden får mulighet til å se og besøke sykehusskipet, med forbehold om gjeldende korona-tiltak. 

– «Global Mercy» er et unikt skip, sier Roger Vassnes, nasjonal leder for Mercy Ships Norge i en pressemelding fra selskapet. Det er et komplett sykehusskip utstyrt med moderne teknologi og spesialtilpassede instrumenter. Det utruster oss til å gi helsehjelp av høyeste kvalitet blant noen av verdens fattigste. Samtidig gir det våre frivillige en ypperlig anledning til å tjenestegjøre med sine ferdigheter og få en helt spesiell erfaring.

– Det er en stor glede å kunne ønske «Global Mercy» velkommen til Rotterdam, sier Jan van den Bosch, styreformann i Mercy Ships Nederland og nestformann i organisasjonens internasjonale styre. Vi har sett frem til dette spesielle øyeblikket i flere år nå, og vi håper det kan gi tusener av mennesker muligheten til å oppleve Mercy Ships på nært hold. Men jeg har enda større forventninger til alt sykehusskipet kommer til å utrette – antall operasjoner, trening av lokalt afrikansk helsepersonell og tannlegebehandlinger. Det vi kan tilby av helsetjenester årlig, blir mer enn doblet med «Global Mercy».

Om Mercy Ships

Mercy Ships bruker sykehusskip til å gi gratis førsteklasses helsetjenester, kapasitetsbygging og bærekraftig utvikling i lavinntektsland. Organisasjonen ble grunnlagt i 1978 av Don og Deyon Stephens, og har siden jobbet i over 55 utviklingsland og gitt tjenester til en verdi av mer enn 10 milliarder norske kroner. Tjenestene har kommet over 2,8 millioner mennesker til gode. Våre frivillige kommer fra over 60 land. I gjennomsnitt reiser mer enn 1.200 frivillige ut med Mercy Ships hvert år. De er blant annet kirurger, tannleger, sykepleiere, lærere, kokker, maritimt personell, ingeniører og jordbrukseksperter som arbeider gratis. Mercy Ships har 16 nasjonale kontorer og ett afrikakontor. 

Stort behov for helsehjelp

Ifølge Lancet Global Surgery 2030 Report, kommer rundt 16,9 millioner mennesker til å dø årlig av mangel på kirurgi. Over 93 % av befolkningen sør for Sahara lever uten tilgang til sikker kirurgi når de trenger det. Nå som COVID-19 truer stabiliteten til allerede sårbare helsesystemer verden over, er behovet for livreddende helsehjelp større enn noen gang, særlig i lav- og middelinntektsland. 

 «Global Mercy»™ skal gi et sikkert og rent medisinsk miljø under opphold i vest- og sentralafrikanske havnebyer, med hjelp og ressurser fra noen av verdens mest erfarne kirurger. I løpet av sykehusskipets forventede levealder på 50 år, er det anslått at mer enn 150.000 liv kommer til å bli forandret med kirurgi om bord.

Prosjekter for kompetanseutvikling

I tillegg til å gi kirurgi, har Mercy Ships stadig økende fokus på å utruste medisinske fagfolk i Afrika. Dette bidrar til å styrke samarbeidet om å støtte og videreutvikle afrikanske helsesystemer. Derfor har «Global Mercy» fått topp- moderne treningsfasiliteter med simulatorlab for virtuell virkelighet. I tillegg skal et simulatorrom gi anledning til å trene under forhold som er tilnærmet lik de lokale, med begrensninger man kan forvente når man jobber i lokalsamfunn med mangel på ressurser. 

Når «Global Mercy» settes i drift sammen med «Africa Mercy», vil det mer enn doble Mercy Ships’ kapasitet – både med antall frivillige og omfang av helsetjenester.