Gå til innhold
Bergen Engines er solgt for rundt 150 millioner euro. Foto: Bergen Engines
Bergen Engines er solgt for rundt 150 millioner euro. Foto: Bergen Engines

Rolls-Royce har signert en avtale om å selge virksomheten i Bergen Engines  til TMH International, den internasjonale avdelingen til TMH Group, for rundt 150 millioner euro.

Summen tilsvarer 1,55 milliarder norske kroner, etter dagens vekslingskurs.

Russiske TMH ble etablert i 2002 og sysselsetter rundt 100 000 ansatte fordelt på 25 steder rundt i hele verden. Selskapet er Russlands største, og verdens fjerde største, produsent av jernbanemateriell.

Oppkjøpet av Bergen Engines er den del av selskapets strategi for å diversifisere forretningsaktivitetene og utvide produktporteføljen, heter det i en melding torsdag. 

Bergen Engines skal  fortsattdrives som en frittstående virksomhet av TMH International, som har hovedkontor i Sveits. TMH International opererer allerede i Argentina, Cuba, Egypt, Tyskland, Ungarn, Israel og Sør-Afrika.

Jon Erik Røv, administrerende direktør i Bergen Engines. Arkivfoto: Helge Martin Markussen
Jon Erik Røv, administrerende direktør i Bergen Engines. Arkivfoto: Helge Martin Markussen

Til salgs i ett år

Salget kommer etter at Rolls-Royce i februar 2020 kunngjorde at de ville selge motorfabrikken på Hordvikneset utenfor Bergen, og inkluderer motorfabrikken, serviceverksted og støperi, i tillegg til servicenettverket som strekker seg over sju land. 

Siden oppstarten i 1946 har Bergen Engines levert over 7000 motorer til kunder innen marine og kraftproduksjon over hele verden, hvorav rundt 4000 fortsatt er i drift. Bergen Engines langvarige forhold til Kongsberg Maritime, distributør av Bergen mellomhastighetsmotorer til det maritime markedet, er planlagt å fortsette som det er.

- Vi er for tiden i starten av en spennende æra i utviklingen av karbonnøytrale kraftløsninger. Gjennom investeringene som Rolls-Royce har gjort i vår virksomhet, sammen med vår dedikerte og dyktige stab, verdensomspennende kvalitetsomdømme, lang erfaring med gassmotorer og ambisjonene til TMH som våre fremtidige eiere, er jeg trygg på at Bergen Engines vil komme inn i det nye tid som et styrket selskap, sier Jon Erik Røv, administrerende direktør i Bergen Engines.

Bergen Engines har vært en del av Rolls-Royce siden 1999 og har cirka 950 ansatte, med flertallet i Bergen.