egjeringen legger i dag frem økonomiske tiltak som skal styrke norske bedrifter og arbeidsplasser, og bidra til grønn omstilling. På denne måten skal Norge komme ut av koronakrisen. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

Slik er krisepakken for maritim industri

Regjeringen foreslår å bevilge 1 milliard kroner i perioden 2020-2022 til grønn fornyelse av næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva skal administrere ordningen og bevilge pengene til grønne prosjekter gjennom en ny, grønn plattform.  Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til til Enova med to milliarder kroner i 2020. 

Pengene skal brukes for å forsterke satsingen på teknologiutvikling innenfor for eksempel leverandørindustrien, maritim næring og fornybar energi. Regjeringen lanserer flere tiltak som fremmer grønn skipsfart 

Regjeringen foreslår å opprette en egen låneordning under Innovasjon Norge for skip i nærskipsfart og fiskefartøy. Låneordningen vil ha en tapsavsetning på 150 millioner kroner og ramme på 300 millioner kroner. Videre foreslås det å øke rammen til Maroff-programmet i Norges forskningsråd med 65 millioner kroner, hvor grønn skipsfart er et prioritert område, samt 20 millioner kroner til utviklingskontrakter for grønne hurtigbåter under Klimasats.  

- Mer klimavennlige skip langs kysten bidrar til å redusere de nasjonale utslippene. I tillegg kan dette sikre og skape nye grønne arbeidsplasser og styrke næringens konkurransekraft internasjonalt, sier næringsminister Iselin Nybø (V).  

I regjeringens tiltakspakke foreslås 15 millioner kroner til etablering av et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). 

I tillegg vil Olje- og energidepartementet tildele 10 millioner kroner til et prosjekt knyttet til utviklingen av leverandørkjeder og leveransemodeller for vindkraft til havs. Totalt blir det brukt 25 millioner til dette. 

Regjeringen foreslår å bevilge 120 mill. kroner til ENERGIX-programmet i Norges forskningsråd for å fremme innovasjon og omstilling i norsk næringsliv.  

Den grønne omstillingspakken som legges fram i dag gir en betydelig styrket satsing på hydrogen i Norge og bygger opp under regjeringens hydrogenstrategi.