Gå til innhold
Annonse
Arkivfoto: Helge Martin Markussen
Arkivfoto: Helge Martin Markussen

Hva som skjedde om bord i «Viking Sky», og hvordan ble hendelsen håndtert er blant svarene norske myndigheter ønsker svar på i forbindelse med undersøkelsene som nå starter.

Annonse

Møre og Romsdal politidistrikt oppretter undersøkelsessak i tilknytning til motorhavariet som cruiseskipet «Viking Sky»  fikk på Hustadvika lørdag ettermiddag.

- Det foreligger ingen mistanke om straffbare forhold i denne saken. Men straffeprosessloven hjemler at det gjennomføres undersøkelser for å avklare årsaken ved en slik hendelse, selv om det ikke foreligger slik mistanke, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

For øvrig har Møre og Romsdal politidistrikt også opprettet undersøkelsessak i tilknytning til motorhavariet som lasteskipet «Hagland Captain» opplevde på Hustadvika samme ettermiddag.

Skovly understreker at politiet vil samarbeide med andre norske myndighetsorgan som gjør undersøkelser i forbindelse med disse to motorhavariene.

Sjøfartsdirektoratet om bord

Sjøfartsdirektoratet gikk om bord i skipet sammen med klasseselskapet Lloyds i formiddag. Deres hovedfokus er å finne ut hva som gjorde at «Viking Sky» mistet motorkraft.

- Vi skal få en status på dette tilsynet iløpet av dagen, men det er umulig nå å si hvor lang tid dette tar. Når dette er gjort så blir det en videre oppfølging i forhold til når tid skipet kan få tillatelse til å dra videre, men dette vil også avhenge av de funn eller opplysninger som kommer frem under tilsynet i dag, sier kommunikasjonssjef Dag Inge Aarhus til Skipsrevyen.

Også den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) har meldt seg for å være med på undersøkelsene. Årsaken er at det var et stort antall amerikanske passasjerer om bord, og reglene er slik at berørte land har mulighet til å delta i undersøkelsene, om man har hatt folk om bord i et fartøy som er utsatt for en ulykke.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. 27 personer er blitt behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund, tilstanden betegnes som kritisk for èn av disse.

Annonse