- Et antall ubåter øver i Norge, sier Thomas Gjesdal i Marinen til Skipsrevyen. Foto: Sigbjørn Larsen.

NATO øver ubåtkrig i Norge

- 8 nasjoner med over 15 store overflatefartøyer, et antall undervannsbåter, og norske og tyske maritime patruljefly deltar i øvelsen som til uken skal gjennomføres på Vestlandet fra Stord til Sognefjorden, sier kapteinløytnant i Marinen Thomas Gjesdal, til Skipsrevyen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marinen gjennomfører øvelse TG 19-1 på Vestlandet fra Stord til Sognefjorden i perioden 4.-15. februar 2019. TG 19-1 står for Task Group Exercise. TG 19-1 er en «paraplyøvelse« som i all hovedsak omfatter NATO-øvelsen Dynamic Guard og deler av ubåt sjefskurset som er et samarbeid mellom Storbritannia, Nederland og Norge. Norge deltar med KNM «Roald Amundsen», KNM «Otto Sverdrup», KNM «Otra», og et antall ubåter.

Ubåtsjefskurs

Den delen av ubåt-sjefskurset som gjennomføres under TG 19-1 er det som kalles periskopuker. Sjefselevene drilles i sikker bruk av undervannsbåten og må til enhver tid ha kontroll på hurtige overflatefartøyer som beveger seg i nærområdet, kun ved bruk av periskop og stoppeklokker. Understøttelsen av ubåt sjefskurset opprettholder og forbedrer militære krigføringsevner med spesielt fokus på antioverflate- og antiundervannskrigføring i utfordrende kyst og innaskjærsforhold.

NATO øver 

Dynamic Guard er en NATO øvelse der fartøyene trener operasjoner i et miljø preget av preget av elektronisk krigføring. Når marinefartøyer fra ulike nasjoner øver sammen, sikrer vi standardisering på utstyr og prosedyrer i NATO. Dette er svært viktig for vår evne til å operere sammen med våre nærmeste allierte. Øvelsen gir gode treningsmuligheter innenfor flere krigføringsområder på enhet- og lavere taktisk nivå.