Gå til innhold
Annonse

MacGregor skal levere fortøynings- og forankringsutstyr til verdens første autonome, elektriske containerskip,  «Yara Birkeland».

Annonse

MacGregor, eiet av Cargotec, og Kongsberg Maritime har inngått en avtale om levering av automatisk fortøynings og forankringssystem til verdens første autonome batteridrevne containerskip, «Yara Birkeland» . Dette utstyret legger fortøyningsliner mot kai uten mannskap hverken om bord eller på kaia. Skipet kan også ankre opp uten folk om bord. Dette sikrer effektiv drift av skipet, som er 100 % elektrisk, batteridrevet og har null utslipp, heter det i en pressemelding.

Ordren er ført i Cargotecs ordreinntak for fjerde kvartal 2018, med levering av fortøynings og forankringssystemet planlagt til tredje kvartal 2019 og levering av skipet i begynnelsen av 2020.

- Det er ekstremt viktig at vi samarbeider med partnere i verdensklasse som har evner til å skape de kritiske løsningene som et autonomt fortøyningssystem er, til dette skipet. Vi er veldig tilfreds med å ha fått MacGregors autonome fortøyning og forankringsutstyr til skipet,» sier Bård Bjørløw, EVP Global Sales & Marketing, Kongsberg Maritime.

- Vi samarbeidet tett med Kongsberg Maritime for å finne frem til den beste løsningen for fortøyningssystemet og vi er stolte over å ha utviklet et innovativt fullt elektrisk system som øker sikkerheten og effektiviserer operasjonene, sammenlignet med konvensjonelle fortøyningssystemer,» uttaler Høye Høyesen, Vice President, Advanced Offshore Solutions, MacGregor.

Kalmar, også eiet av Cargotec, annonserte tidligere at de skal levere kai-basert laste og losseutstyr for Yara Birkeland. I tillegg skal man levere utstyr for automatisk transport mellom kunstgjødselfabrikken og kaia på Herøya. 

Yara Birkeland vil redusere utslipp og forbedre sikkerheten på veiene ved å erstatte opp til 40 000 trailere årlig i det tett befolkede Grenland-området. Fartøyet vil transportere kunstgjødsel fra Yaras fabrikk på Herøya i Porsgrunn til eksport-havnene i Larvik og Brevik.
 

Annonse