Gå til innhold
Annonse
Sotra Anchor & Chain leverer monsterbøye til Nordkapp.
Sotra Anchor & Chain leverer monsterbøye til Nordkapp.

Kjetting-gründer Jan Vindenes  har laget Norges kraftigste bøye. Bøyen tåler 500 tonn og gjør at Nordkapp nå kan ta imot de største cruiseskipene i verden. 

Jan Vindenes har bygget monsterbøye til Nordkapp. Foto: Sotra Anchor & Chain
Jan Vindenes har bygget monsterbøye til Nordkapp. Foto: Sotra Anchor & Chain

Oppdragsgiver Nordkappregionens Havn IKS bestilte anker, sjakler, kjetting og bøyer, som en ekspressordre. 

Monsterbøye
Ordren krevde seks trailere og er nå levert i Honningsvåg. Det oppsto imidlertid en utfordring da bøyeprodusenten meddelte at det ikke ville være mulig å produsere en slik bøye med så kort tidsfrist. 
- Vi hadde utstyret og gikk umiddelbart i gang med å produsere en bøye som tåler 500 tonn. Dette er ikke bare landets kraftigste bøye, men trolig Nord Europas kraftigste. Det er en monster-bøye. Fra ordren forelå til den var levert tok det, inkludert transport, fem dager,  sier kjetting-gründer Jan Vindenes fornøyd. Han understreker at en bøye av dette formatet er helt uvanlig i norske og europeiske havner.
- Vi tenker stort og bygger stort om slike behov melder seg, sier han. 

Port of North Cape opplyser at det gamle fotøyningssystemet for kai 3 ble etablert i mai 1979. I dag, nesten nøyaktig 40 år senere er det endelig blitt oppgradert.
900 meter kjetting og 2 StevShark anker resulterte i et fortøyningssystem som har maximumskapasitet på 500 tonn. Vi er glad for å meddele at kanskje Nord-Europas kraftigste bøyesystem nå finnes i Honningsvåg, uttaler selskapet.

Annonse